Kerkük’te Yaşanan Son Gelişmeler KKTC’de Anlatıldı

Kerkük’te yaşanan son gelişmeler KKTC’de anlatıldı

Haber: Aybeniz Küzeci Yıldırım

 KKTC Ahıska Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen “Kuzey Irak Referandumu, Kerkük ve Türkmenler” konulu panel ve konsere katılmak üzere Irak Türkmen heyeti adaya geldi. Etkinliğe katılan Irak Türkmen heyeti adada bir dizi resmi temaslarda bulundular. Heyeti Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay ikametgahında kabul etti. Kanbay, Bağdat eski Büyükelçisi olduğundan dolayı yaşanan gelişmelerden haberdar olduğunu ve gelişmeleri takip ettiğini belirtti. Her zaman Türkmenlere destek olduğunu ve bundan sonrada olacağını vurguladı.

1 (23)

Irak Milli Türkmen Partisi Kurucu Başkanı Dr. Muzaffer Arslan ise Kanbay’a Türkmen davasına ve gerçekleşecek etkinliğe katkılarından dolayı teşekkür etti. Kerkük Kültür Derneği Başkanı Gazeteci- Yazar Dr. Şemsettin Küzeci ise Kanbay’a son çıkan “Ortadoğu’da Türk Katliamları” kitabını ve “Irak Türkmen davasına katkılarından dolayı” Kerkük Kültür Derneği adına bir hizmet ödülü ile Türkmeneli Bayrağını taktim etti. Arslan ise Kerkük’ün Mimari tarihiyle ilgili kitap hediye etti.

KKTC Başbakan Yardımcısı Denktaş Irak Türkmen Heyetini kabul etti.

1 (39)

KKTC Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı aynı zamanda Demokrat Parti Ulusal Güçler Genel Başkanı olan Serdar Denktaş adaya gelen Türkmen heyeti kabul etti. Denktaş, KKTC’nin Kurucu Cumhurbaşkanı Rahmetli Rauf Raif Denktaş’ın Türkmenlere verdiği önemi anlattı. Heyet, Denktaş’a “Kerkük Kalesi”ni resmeden bir tabak, kitap ve bayrak hediye etti.

KKTC Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu Irak Türkmen heyetiyle görüştü

1 (66)

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu da adaya gelen heyeti kabul etti. Ertuğruloğlu heyete Kıbrıs Meselesi hakkında bilgiler verdi ve Kerkük’te yaşanan son gelişmeler hakkında bilgiler aldı. Irak Türkmen heyeti, Ertuğruloğlu’na Kerkük çinisi, kitap ve Irak Türkmen bayrağı taktim etti.

Irak Türkmen heyeti Komutanlarla görüştü

1 (88) 1 (94)

Öte yandan Irak Türkmen heyeti resmi temasları sırasında Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Tevfik Algan ve Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım’la da görüştü. Heyete resmi ziyaretlerde Türkmen Sanatçı Ömer Türkmenoğlu, Ahıska Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Hakan Uygun, KKTC Ülkü Ocakları Başkanı Fatih Arıcı ve Gazeteci Aybeniz Küzeci Yıldırım eşlik etti.

Türkmenler’den Baba Denktaş’a Vefa…

2 (21)2 (209)

Etkinlik için adaya gelen Irak Türkmen Heyeti KKTC’nin Kurucu Cumhurbaşkanı Rahmetli Rauf Raif Denktaş’ın yapım aşamasındaki mezarını da ziyaret etti. Heyet Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’ın mezarına Türkmen bayrağı serdi ve dua etti.

Heyet Ahıska Derneğini de ziyaret etti

Irak Türkmen heyeti etkinliğe ev sahipliği yapan Ahıska Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği’ni de ziyaret etti. Başkan Hakan Uygun ve Yönetim Kurulu üyesi Murat Ünsal tarafından kabul edilen heyet yeni açılan dernek binasını gezdi ve derneğe Irak Türkmenlerini anlatan kitaplar hediye etti.

2 (51)2 (445)

Kerkük ve Türkmenler Gazimağusa’da anlatıldı

2 (165) 2 (159)

KKTC Ahıska Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen “Kuzey Irak Referandumu: Kerkük ve Türkmenler” konulu panel ve konser yoğun bir protokol ve yaklaşık bin kişinin katılımıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Gazimağusa, Rauf Raif Denktaş Kongre Sarayı’nda yapıldı. Etkinliğe TC Lefkoşa Büyükelçilik Müsteşarı Yasin Temizkan, Gümrük Müşaviri Sefa Ekin, Eğitim Müşaviri Harun Fatsa, Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, KKTC Ülkü Ocakları, Milliyetçi Demokrasi Partisi, Kıbrıs Alperenler Derneği, Doruk Vakfı, Kıbrıs Akademi Gençlik, Ak Parti Kıbrıs Temsilciliği, ESKAD ve birçok derneğin yetkilileri katıldı.

Saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Türkmeneli Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşmasını KKTC Ahıska Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Hakan Uygun yaptı. Uygun, Türkmenlerin yaşadığı sıkıntıların Kuzey Kıbrıs’ta da anlatılması ve bilinmesi gerektiğini bu yüzden böyle bir etkinlik düzenlendiğini ifade etti. Programa emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti. TC Lefkoşa Büyükelçilik Gümrük Müşaviri Sefa Ekin ise yapmış olduğu konuşmada Irak Türklerinin uğradığı katliamları dile getirdi. Özellikle de Türkmen Lideri Şehit Ata Hayrullah ve Şehit İhsan Hayrullah’ın nasıl şehadet şerbeti içtiklerini ve bölücüler tarafından acımasızca uygulanan işkenceleri anlattı.

2 (230)2 (346)

Etkinlikte Irak Türkmen Cephesi Genel Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşat Salihi’nin Türk Dünyasına seslendiği demeçlerinden kesitler izletildi. Salihi’nin seslenişinin ardından Türkmeneli’ni tanıtan bir belgesel gösterildi. Belgesel gösteriminin ardından panele geçildi.

“Kuzey Irak Referandumu: Kerkük ve Türkmenler” konulu panelde Irak Türkmen Milli Partisi Kurucu Başkanı Dr. Muzaffer Arslan, 1991 Birinci Körfez Savaşı sonrası oluşturulan Kuzey Irak Güvenlik bölgesindeki siyasi gelişmeleri, Kürt gruplarının bölgedeki hâkimiyetlerini ve Türkmenlere karşı tavırları dile getirdi. Arslan, 2003’e kadar devam eden süreci ve siyasi gelişmeleri ardından da 25 Eyül 2017 tarihinde gerçekleşen bağımsızlık referandumuna kadar yaşadıklarını anlattı.

2 (359) 2 (363)

Kerkük Kültür Derneği Başkanı Gazeteci Yazar Dr. Şemsettin Küzeci ise 2003 sonrası ABD’nin Irak’ı işgali sonrası yazılan Irak Anayasasında yer alan 58.madde ve daha sonra revize edilen 2005 senesinde referandumla kabul edilen Irak Anayasasının 140. Maddesini detaylı bir şekilde aşama aşama açıkladı. 140. Maddenin normalleştirme, sayım ve referandumun gerçekleşmemesinin nedenlerini sıraladı. 2008 yılında %32 eşit temsil hakkının önerisine de değinen Küzeci, 14 Mart Kürt Bayrağı krizi ve 25 Eylül Bağımsızlık Kürt Referandumu ile Irak ordusunun tartışmalı bölgelere Irak Anayasası’nın uygulanması gerekçesiyle yapılan askeri müdahalelere değindi. Bunlara ilaveten Peşmerge ile Haşdi Şabi’nin çatışması, PKK’nın Kerkük’te varlık göstermesi, Kürtlerin Kerkük’ten kaçış görüntülerini konuşmaları esnasında izletti.

Panelin ardından Arslan ve Küzeci’ye katılımlarından dolayı KKTC Ahıska Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından birer teşekkür plaketi TC Lefkoşa Büyükelçiliği Gümrük müşaviri Sefa Ekin ve Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter tarafından taktim edildi. Dernek başkanı Hakan Uygun ise toplantının yapılmasında Gazimağusa belediyesinin katkı ve desteklerinden dolayı Başkan İsmail Arter’e bir teşekkür plaketi taktim etti.

2 (386)2 (384)

Panelin ardından Türk Dünyası ezgilerinden oluşan konser başladı. Konseri Türkmen Sanatçı Ömer Türkmenoğlu ve Piyano sanatçısı Kaya Güç icra etti. Konser boyunca tüm misafirler türkülere eşlik etti, şarkılar ayakta alkışlandı. Katılımcı genç öğrenciler tarafından Kerkük ve Türkmenlerle ilgili sloganlar atılarak “Çırpınırdı Karadeniz” ve “Ölürüm Türkiye’m” türküsü hep bir ağızdan ayakta söylendi. Konser sonrası sanatçı Ömer Türkmenoğlu ve piyanist Kaya Güç’e birer teşekkür plaketi TC Lefkoşa Büyükelçilik Eğitim Müşaviri Harun Fatsa ve dernek başkanı Hakan Uygun tarafından verildi.

2 (455)2 (369)

KKTC Ahıska Derneği Başkanına Hizmet Plaketi verildi.

2 (461)

Irak Türkmenlerini gündeme getiren ve haklı davalarına destek veren KKTC Ahıska Kültür ve Dayanışma Derneği başkanı Hakan Uygun’a Kerkük Kültür Derneği tarafından hizmet ödülü taktim edildi. Başkan Uygun, ödülü Dr. Muzaffer Arslan ve Dr. Şemsettin Küzeci’den aldı. Program toplu bir fotoğraf çekimiyle son buldu.