“Kerkük’te Zulüm Katliam Derecesinde Olmasa da Devam Ediyor”

Aybeniz Küzeci/Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, Ankara’da Ramazan’ın 15. Gününde gazetecilerle iftar programında bir araya geldi.

Gündeme ilişkin soruları cevaplayan BBP Lideri Destici, Kerkük Gazetesi Yazıişleri Müdürü Aybeniz Küzeci’nin sorusu üzerine Türkmeneli Bölgesinde yaşanan son gelişmeleri de değerlendirdi.

Destici, Geçmiş dönemlerle kıyasladığında Türkiye’nin bölgeye ilgisinin şuan çok daha fazla olduğunu vurguladı ve şöyle devam etti.  “1979 senesinde Kerkük’te büyük katliamlar yaşandı. O zaman Milliyetçi Cephe hükümeti vardı. Rahmetli Alparslan Türkeş bu hususla ilgili, dönemin Başbakanı Süleyman Demirel’e üzüntülerini bildirmenin ötesinde Türkiye’nin Irak’a bir nota vermesini ve bu konuda uyarmasını istiyor. Üstelik oradaki katliamların devam ettiği günlerde ki bu katliamlar günlerce sürüyor. Bunun üzerine Demirel, Saddam’ı arıyor ve ancak şöyle söyleyebiliyor. ‘Kerkük’te yaşanan hadiselerden küçük ortağımız rahatsız’.”

 

“Bölgeye olan ilgi beklentilerimizi karşılamıyor”

BBP Lideri Destici, o dönemlerde sadece bu cümlelerle rahatsızlıklarımızı dile getirebiliyor iken bugün ise gelinen noktayı şöyle özetledi.

“Bugün Allah Korusun böyle bir hadise yaşansa Türkiye çok açık ve net uyarılarını yapmakla kalmaz. Askeri müdahale dâhil her şeyi masaya koyabilecek bir durumdadır. Maddi manevi destek anlamında geçmiş dönemlerle kıyaslanamayacak durumda bir ilgi var bölgeye. Tabi bu bölgedeki kardeşlerimizin Türkmen soydaşlarımızın gardaşlarımızın beklentilerinin tamamını karşılıyor mu? Hatta bizim beklentilerimizi karşılıyor mu? Karşılamıyor. Çünkü zulüm katliam derecesine olmasa da devam ediyor. Orada Türkmenleri sindirme yok etme politikası var. Bu politikanın başında da Iraktaki Bölgesel Kürt Yönetimi ve bunların Irak Parlamentosundaki uzantıları var.”

“Bölgeyi Kürtleştirmek istiyorlar. Daha önce de yaptılar. Demografik yapıyı değiştirmek noktasında nüfus kütüklerini yok etmekten tutun da bütün kayıtları yok etmeye yönelik her türlü işlemi yaptılar.” diyen Büyük Birlik Partisi Başkanı Destici, “Bu yapılanların ötesine geçilmesine artık müsaade edilmemesi lazım. Türkiye’nin bu konuda atması gereken adımlar var. Bu adımları atması noktasında da bizler elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Buraya gelen Irak Türkmen Cephesi lideri Erşat Salihi başta olmak üzere tüm Türkmen kardeşlerimizle görüşüyoruz.” dedi.

“Türkler dünyanın neresinde yaşarlarsa yaşasınlar biz neysek onlarda o dur. Türkmeneli, Kırım, Doğu Türkistan’da yaşayan Türklerin bizlerden, bizlerin ise onlardan bir farkı yoktur. Sadece coğrafyalarımız farklıdır. Biz Türküz ve müslümanız. Dolayısıyla onların acısı bizim acımız onların problemi bizim problemimiz. Biz onları kendi haline bırakamayız.” Diye sözlerini sürdüren Destici, “Allah yar ve yardımcıları olsun ama bizde elimizden geleni gayreti göstermekle sorumluyuz. Daha da artırarak göstermeye devam edeceğiz.” Dedi.

 

“Bu Fotoğraf Türkiye İttifakı’nın fotoğrafıdır”

Destici, 19 Mayıs’ta Samsun’da düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu , Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, ANAP Genel Başkanı İbrahim Çelebi’nin katılımıyla verilen yan yana fotoğrafı değerlendirdi.

Destici, “Cumhurbaşkanımız ve Samsun Valisi’nin siyasi bölücüler dışındaki genel başkanları davet etmesi çok önemliydi. Gönül isterdi ki 1-2 arkadaşımız da orada olsaydı fotoğraf tamamlanacaktı. Milletimiz Türkiye İttifakı görmek istiyor, bu da o ittifakın fotoğrafıydı. Partilerimiz, fikirlerimiz, düşüncelerimiz, bakış açılarımız, hatta ideolojilerimiz farklı da olsa memleketimizin ihtiyacı olduğunda bir araya gelebilmeliyiz” dedi.

 

‘İstanbul’da duruşumuz aynı’

Destici, 23 Haziran’da yenilenecek İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerine ilişkin de “Saflar netleşmeye başladı. Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı’nın adayı var. Biz BBP olarak 31 Mart seçimlerinde aday çıkartmadığımız yerlerde Cumhur İttifakı’nı destekleyeceğimizi söyledik. 15 Temmuz’da, 24 Haziran’da nerede durduysak aynı yerde dimdik durmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

CHP lideri Kılıçdaroğlu’na karşı Çubuk’ta gerçekleştirilen linç girişimi sonrasındaki geçmiş olsun ziyaretini anımsatan Destici, o dönemki boykot ve sokağa inme tartışmalarının fayda getirmeyeceğini belirterek “Son sözü yine sandık söyleyecek” dedi. Destici, İstanbul seçimleri için de BBP teşkilatının çalışmalarına başladığını açıkladı.

“Apo’nun tecriti devam etmelidir”

İmralı görüşmesini de değerlendiren Destici, “Bunun yanlış olduğunu ifade ediyorum. Bu konuda bizi kimse ikna edemez. Burada İstanbul seçimlerine yönelik bir görüşme gerçekleştiriliyorsa bu bir tuzaktır. Bunu siyasi ortaklarımıza da net bir dille söylüyoruz. Bir takım çevreler, geçmişte çözüm sürecini yaşatan şahıslar sanki İstanbul seçimlerine olumlu yönde bir etkisi olur, gibi bir hamle yapma peşindeler. Ama İstanbul seçimlerinin sonuçlarına, Cumhur İttifakı için hiçbir artış olmayacağı gibi tam tersine eldeki kuşların bir kısmının kaçmasına da neden olabilir. Zararı olabilir. Bunu telkin edenler dikkate alınmamalıdır, göz kırpılmamalıdır. Apo’nun tecriti devam etmelidir” diye konuştu.

 

20 Mayıs 2019- Ankara