Kerkük’teki Türkmen ve Araplar ‘oy kullanım mekanizmasından’ endişeli

Irak’ın Kerkük kentinde güvenlik güçlerinin, genel seçimler için oy kullanmaları sırasında ülkede ilk defa kullanılan yeni elektronik seçim sandıklarında yaşanan arızalar Türkmen ve Arapların endişesine yol açtı.

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşet Salihi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Güvenlik güçlerinin oy kullanımı sırasında yaşanan arızalar ve gecikmelerin benzerinin genel oy kullanımında da yaşanması bizi endişelendiriyor. Bu tür olaylar seçim sonuçlarını olumsuz etkileyecektir.” dedi.

Türkmen lider Salihi, yaşanan sıkıntılardan dolayı güvenlik güçlerinden yüzlerce kişinin oy kullanım hakkından mahrum kaldığını dile getirdi.

Salihi, ayrıca her bir oy kullanım işleminin beş dakika sürdüğünü vurgulayarak, bunun yarınki genel oy kullanımı sırasında da büyük gecikmelere neden olacağını ifade etti.

– “Arapların yaşadığı yerlerde oyların tamamına yakını Kürt siyasi partilere gitti”

Irak Türkmen Cephesi Başkanı Salihi, “Kerkük’te Arapların yoğunlukta yaşadığı semtlerdeki seçim merkezlerinde hemen hemen oyların tamamının Kürt siyasi partiler için kullanıldığı görülüyor” diyerek elektronik seçim sandığı kartlarının Bağdat yerine Süleymaniye’de güncellenmesinin de şüphe uyandırdığına dikkati çekti.

Salihi, bu tür oyunlarla Kerkük’ten çıkacak seçim sonucunun kentin gerçeğini yansıtmayacağını ve istikrarın bozulabileceğini savundu.

Türkmen lider sözlerini şöyle sürdürdü:

“Irak genel seçim sonuçlarının Türkiye, İran ve Suudi Arabistan gibi bölgedeki önemli ülkelere de yansıması olacak. Bunun yanı sıra Amerika’nın da bölgedeki varlığının kaderini belirleyecek olan bu seçim bizim için hassas bir gelişmedir.”