KKTC BASIN BÜLTENİ, OCAK 2021

Tatar,  Azerbaycan’ın bağımsızlık mücadelesi şehitleri için anma mesajı yayımladı

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Azerbaycan’ın bağımsızlık mücadelesinin dönüm noktası olan 20 Ocak 1990 tarihinde şehit düşenler için anma mesajı yayımladı.
Tatar mesajında şunları kaydetti:
“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olarak, şahsım ve halkım adına, 20 Ocak 1990 tarihinde kardeş Azerbaycan’ın bağımsızlığı uğrunda hayatlarını göz kırpmadan feda eden aziz şehitlere Allah’tan rahmet, yaslı ailelerine sabırlar diliyorum.
Can Azerbaycan’ın 20 Ocak 1990 şehitleri istiklâl uğrunda canlarını verirken bugünkü zaferin de temelini atmışlardır. Onları, sevgi, saygı ve minnetle anıyoruz.”

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’dan,  Sennaroğlu’na kutlama mesajı

Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı görevine seçilen Önder Sennaroğlu’na kutlama mesajı gönderdi.
Oktay mesajında, Kıbrıs Türk halkının iradesinin simgesi olan Cumhuriyet Meclisi’nde, Sennaroğlu’nun, Başkanlığı süresince, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin daha güçlü ve müreffeh bir noktaya ulaşması için mücadeleyi sürdüreceğine yürekten inandığını kaydetti.
Anavatan ve garantör ülke olarak Türkiye’nin, Kıbrıs Türkü’nün meşru haklarının teminat altına alınmasında uluslararası antlaşmalardan kaynaklanan görev ve yükümlülüklerini yerine getirmeye kararlılıkla devam edeceğini belirten Oktay, Sennaroğlu’na ve onun şahsında Cumhuriyet Meclisi’ne mensup Milletvekillerine başarılar diledi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Meclis Başkanı Sennaroğlu’nu kutladı

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı görevine seçilen Önder Sennaroğlu’nu telefonla arayarak kutladı.
Çavuşoğlu görüşmede, Sennaroğlu döneminde verimli bir yasama dönemi geçirilmesi temennisinde bulunarak Sennaroğlu’na görevinde başarılar diledi.
Sennaroğlu nezdinde KKTC Meclisi’ne mensup milletvekillerine selamlarını ileten Çavuşoğlu, KKTC Cumhuriyet Meclisi’ne Türkiye Dışişleri Bakanlığı olarak desteklerinin süreceğini kaydetti.
Çavuşoğlu görüşmede ayrıca, en uygun zamanda Başkan Sennaroğlu ile görüşme arzusunda olduğunu belirtti.
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Önder Sennaroğlu da telefon görüşmesinde Çavuşoğlu’na teşekkür ederken, Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın desteğinin kendileri için büyük anlam taşıdığını kaydetti.
Yaşanılan pandemi sürecinde karşılıklı dayanışmanın önemine dikkat çeken Sennaroğlu, Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin Kıbrıs Türk halkına bu dönemde yaptığı katkıların hayati öneme sahip olduğunu dile getirdi.

Guterres, Kıbrıs konusunda ilgili tarafları en yakın tarihte toplantıya davet edeceğini açıkladı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs konusunda ilgili tarafları uygun olan en yakın tarihte gayri resmi toplantıya davet edeceğini belirtti.
Guterres, BM Güvenlik Konseyi’ne verilen bir raporda, “zamanın, Kıbrıs’ta karşılıklı kabul edilebilir siyasi çözüme karşı işlediğini” belirterek, Kıbrıslı liderler Ersin Tatar ve Nikos Anastasiadis’in yanı sıra garantör ülkeleri mümkün olan en uygun zamanda gayri resmi toplantıya çağırmayı istediğini kaydetti.
Kıbrıs’ta yıllardır süren statükonun ardından “iki toplumun farklılıklarını barışçıl, temkinli ve kararlı biçimde çözmeye yeniden kendilerini adamamaları halinde yaşanan değişimlerin geri dönüşünün olmayabileceğini” dile getiren Guterres, Kıbrıslı liderler ve garantör ülkelerle yapılacak toplantının, ortak vizyonun “gerçek kapsamına” açıklık getirilmesine yardımcı olması ve “ilerleme için gerekli adımların ana hatlarını belirlemesi” gerektiğini belirtti.
BM Genel Sekreteri’nin Sözcüsü Stephane Dujarric de gazetecilere, söz konusu toplantı için henüz bir tarih veremeyeceğini söyledi.
Bu arada, BM Güvenlik Konseyi’ne, BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar tarafından adada yaşanan son gelişmelere ilişkin bilgi verildi.
Diplomatlar, Guterres’in gayri resmi toplantı planına konseyde geniş ölçüde destek verildiğini aktardı.
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhuriyet Meclisinde temsil edilen siyasi partilerin başkanlarıyla Cumhurbaşkanlığındaki görüşmesinden sonra, Kıbrıs meselesinde savundukları iki devletli çözüm konusunun Kıbrıs Rum kesiminde de gündem oluşturduğunu belirterek, “Doğru yoldayız, Kıbrıs Türk halkının hak ve çıkarlarını korumada önemli bir aşamaya gelindiğini görüyoruz.” ifadesini kullanmıştı.
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias da Guterres’in Kıbrıs meselesi için yaptığı gayri resmi 5’li konferans teklifine, Atina ve Kıbrıs Rum kesiminin “hazır olduğunu” bildirmişti.

KKTC ENFORMASYON DAİRESİ

21 OCAK 2021