Kosova bağımsızlığının 13. yıl dönümünü kutluyor

Sırbistan’dan ayrılarak 17 Şubat 2008’de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova, bağımsızlığının 13. yıl dönümünde hala hem sınırları içinde hem de dışarıda birçok sorunla mücadelesini sürdürüyor.

Sırbistan’ın halihazırda kendi toprağı olarak gördüğü Kosova, bugün 117 ülke tarafından bağımsız devlet olarak tanınıyor.

Kosova ile Sırbistan arasında Avrupa Birliği (AB) ara buluculuğunda düzenlenen diyalog süreci devam ederken, Kosova özellikle yolsuzluk, organize suçlar, eğitim ve sağlık sistemlerindeki kırılganlıklar konusunda uluslararası toplumun eleştiri oklarına hedef oluyor.

Başkenti Priştine olan ve yaklaşık 1,8 milyon nüfusa sahip Kosova’da nüfusun büyük çoğunluğunu Arnavutlar oluştururken, ülkede ayrıca Türk, Boşnak, Sırp, Goralı, Roman, Aşkali ve Mısırlı gibi azınlık grupları da yaşıyor.

“Avrupa’nın en genç ülkesi” konumundaki Kosova, Sırbistan’la 1990’lı yılların sonunda yaşanan silahlı çatışmaları geride bıraksa da bugün sınırları içinde ve dışarıda pek çok sorunla mücadelesini sürdürüyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AK)