Mahmut Kasapoğlu’ Ankara’da mezarı başında anıldı

Aybeniz Küzeci-Ankara / Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşama Derneği Ankara Şube Başkanı Merhum Mahmut Kasapoğlu’nun vefatının 40. Gününde Anakarada mezarı başında ve bir anma toplantısıyla anıldı.

Kasapoğlu’nun Mezarına Kerkük Toprağı

Başkanlığını yaptığı dernek yönetimi tarafından düzenlenen anma toplantısı 25 Aralık 2021 tarihinde önce Ankara Demetevler Karşıyaka mezarlığında mezarı başında gerçekleşti. Dernek yönetimi ve ailesi ile dost ve arkadaşlarının hazır bulunduğu törende Yasin suresi okundu. Ardından da Kerkük Kültür Derneği Başkanı Dr. Şemsettin Küzeci tarafından Kerkük’ten getiriline Kerkük toprağı mezarına konuldu. Daha sonra Ailesi ve Dernek Başkanı Cihat Eroğlu ile yönetim kurulu üyeleri tarafından merhumun mezarına Ayyıldızlı Türk Bayrağı ile Türkmeneli Bayrağını mezarı üstüne örtüldü.

Anma Töreni

Yine Ankara Nazım Hikmet Kültür Merkezinde Mahmut Kasapoğlu için muhteşem bir anma töreni düzenlendi. Dernek yönetimi ve dostları tarafından düzenlenen törene Türkiye’den ve Türkmenlinden çok sayıda siyasiler, belediye başkanları ve Türkmen vatandaşları katıldı. Anma töreni Gazeteci Yazar Dr. Şemsettin Küzeci’nin açılış sunumu ve selamlamasıyla başladı. Saygı duruşu, İstiklal Marşı ile Türkmeneli Marşının okunmasının ardından Molla Ali Tohmağlı Kuran’ı Kerim’den ayetler ve mevlidi Şerif okudu. Daha sonra Yılmaz Terzi ile Şemsettin Küzeci tarafından hazırlanan Mahmut Kasapoğlu’nun kısa tanıtım filmi gösterildi.

Protokol konuşmaları

Protokol konuşlularından önce Dernek Başkanı Cihat Eroğlu kısa bir konuşma yaparak, ailesine ve severlerine baş sağlığı dileyerek tüm katılımcılara teşekkür etti.  Eroğlu’nun konuşmasında şunları dedi:

“Rahmetli Başkanımız Mahmut Kasapoğlu’nun vefatının 40’ıncı günüde bizleri ve değerli ailesini yanız bırakmadığınız için ayrıca teşekkür etmeyi bir borç bilirim.

Merhum Dernek başkanımız Milliyetçi, Vatanperver ve Türkçülük sevdasıyla hayatını sürdürdü. Ailesini, yakınlarını ve çevresini, bu doğrultuda yönlendirdi.

Başkanımız; her zaman Kerkük’ün ve Irak Türkmenlerinin geleceğini, Türkiye’ye sığınan Türkmen yoksul, yetim, dul ailelere nasıl, yardım edeceğini gece gündür tedarikini düşünürdü. Göç durumda olan Türkmen ailelerinin çocuklarının eğitim durumlar ile yakından ilgilenirdi.

Sözlerimi; Başkanı Mahmut Kasapoğlu’nun ağzından düşmeyen Ziya Gökalp’ın dizeleriyle noktalamak istiyorum

“Vatan Ne Türkiye’dir Türklere ne Türkistan,

 Vatan; Büyük ve müebbet bir ülkedir, Turan”.

Ruhun şad olsun, mezarın nurla dolsun. Canım başkanım seni unutmadık, unutmayacağız ve unutturmayacağız”. Diyerek sözlerini noktaladı.

Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar sözlerine Mahmut Kasapoğlu’nun özverili çalışmalarına değinerek başladı. Hepimiz için büyük bir kayıptır, Kasapoğlu Türkmenler davasında önemli bir isim olduğunun altını çizdi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı yardımcısı ve 24. Dönem Milletvekili Feramuz Üstün konuşmasında Mahmut Kasapoğlu’nun hayır sever bir insan olarak hayatını Türkmen davasında adamış bir şahsiyet olduğuna değindi. Merhum bizlerle birlikte yardım konusunda işlerinde önemli ve verimli çalışmalar yaptığını dile getirdi. CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya ise, Mahmut Kasapoğlu’nun yıllardan beri çalışmalarına tanık olduğunu söyledi. CHP Genel Başkanı ile son görüşmesinde Türkmenlerin yanında durmalarını istemişti. Kasapoğlu çok önemli bir dernek başkanı idi. Bizler ve Türkmenler içi büyük bir kayıptır. Dedi. İyi Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş; Mahmut Kasapoğlu’nu Kamu-Sen’de görev yaptığı yıllarda beri tanıyorum. O gece gündüz Türkmen ve Türk dünyası için durmak bilmeyen bir insan idi. Her konuda bizlerle işbirliği içinde olan Kasapoğlu’yu anlatmak benim için çok zor bir konuşma olduğunu söyledi. Kasapoğlu’nun ailesine ve severlerine başsağlığı diledi. Gözleri dolarak kürsüyü terk etti.

Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcisi adına konuşan Av. Ali Bayatlı ise, konuşmasında Mahmut Kasapoğlu’nun milli davasından söz etti. Milli duruşunu ve vatanperverliğini anlattı. Ardından da Musul-Telafer Ayan Meclisi Başkanı Dr. Vadullah Kabağ da konuşmasında merhum Kasapoğlu’nun Ankara’daki Telafer ve Musul’dan kaçan Türkmenlere yönelik göstermiş olduğu ilgi ve alakasından söz etti. Ailesine ve severlerine başsağlığı diledi.

Protokol’da ayrıca; CHP’den Ankara İl Başkanı Ali Hikmet Akıllı, İl Başkan Yardımcıları, Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, Yenimahalle Belediye Başkan Vekili Mehmet Kartal, CHP keçiören İlçe Başkanı Bülent Gündoğan katıldı. Anadolu Büyük Birlik Partisi Genel Başkan Yardımcısı İsmail Yıldız ve Yenimahalle İlçes Başkanı Mehmet Adıgüzel protokolda yerlerini aldılar.

Mahmut Kasapoğlu’na şiirler okundu

Törende Telaferli şairler Ammar Soloğlu ile Sadık Sazıgüzel Mahmut Kasapoğlu’nun arkasından yazdıkları bire şiir okuyarak salondakileri coşturarak katılımcılara duygusal anlar yaşattılar.

 Mahmut Kasapoğlu Ailesi adına Kızı Cansu Kasapoğlu’nun konuşması

Anma Töreninin son konuşmacısı olarak kürsüye gözyaşları içinde çıkan Mahmut Kasapoğlu’nun biricik Kızı Cansu Kasapoğlu ise, göz yaşlarına boğularak tüm katılımcılara teşekküle ederek şunları kaydetti:

 “Rahmetli Babam Mahmut Kasapoğlu’nu anlatmak, benim içim zor olsa gerek, onun tek evladı olarak, üzerime titrediği kadar, Kerkük’te ve Türk dünyasında ezilen Türklere de o kadar titrerdi. O hayatını Kerkük, Türkmen ve Türk dünyası davasına adayan bir kişi idi. Toprağına, milletine ve vatanına sadık bir insan olarak doğdu ve böyle de aramızdan onurla ayrıldı. Biz ailesi olarak onunla guru ve onur duyuyoruz. Bizleri yalnız bırakmayan siz değerli dava arkadaşlarına, dostlarına ve bu anma toplantısını düzenleyen ve katkıda bulunan her kese teşekkür eder, başımız sağ olsun” …

Mahmut Kasapoğlu Ailesine Plaket takdim edildi

Kasapoğlu’nun Kızı Cansu duygusal konuşmasından sonra, Irak’ta Hasım Islah Hareketi’nin kurucusu ve Başkanı Irak Türkmen Milletvekili Sabit Bişar Alabek adına temsilcisi Halit Çelebi Kasapoğlu’nun ailesine bir onur plaketi takdim etti.

İkinci bir plaket ise, 17 yıl içerisinde 4 kez başkanlık yapan Derneği adına Cansu Kasapoğlu’na Başkan Cihat Eroğlu ile Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar ile takdim edildi.

Teşekkürler

Anma töreninin yapılmasında Dernek yönetimi ve ailesi tarafından emeği geçen tüm katılımcılara ve emeği geçenlere özellikle Mahmut Kasapoğlu’nun dava arkadaşları, Önder Karaulus, Savaş Hürmüzlü, Şemsettin Küzeci ve Yılmaz Terzi’ye Teşekkür edildi.

Mahmut Kasapoğlu Kimdi:

Mahmut Kasapoğlu[1]

Kerkük 1 Temmuz 1963- Ankara 17 Kasım 2021

Mahmut Kasapoğlu 1 Temmuz 1963 tarihinde eskiden Kerkük’te Yahudiler veya Tevrat mahallesi olarak bilinen Piryadi mahallesinde doğdu.

Mahmut Celil Takı Kasap (Mahmut Kasapoğlu) ilk okulu Musalla’da bitirdi. Ortaokuluna Müstakbelde devam etti. Ancak bazı nedenlerden dolayı okulu terk edip serbest işlerde çalışmaya başladı.

“Mahmut Celil” adıyla bilinen Kasapoğlu, gençlik yıllarında Musalla Mahallesinde her genç gibi futbol meraklısı olarak, Musalla Parkı, Çukur ve Seyit Kızı sahalarında; Gündüz Kadir’in kurduğu “Gök Bulut” amatör futbol takımında; Gündüz Kadir, Fuat-Cihat Muhammet Şırpılla, Nazım Arap, Adil Ömer, Şahin Cemit Kasap, Muhammet Casim, Nevzat Abdullah Pençerçi (Neva Antar) ve başkalarıyla top koşturdu.

Irak’ta Baas Partisi ve dikta rejim tarafından Türkmenlere yönelik uygulanan yok etme ve sinsi politikalar sonucu Türkmenlerin önde gelen liderleri (Necdet Koçak, Abdullah Abdurrahman, Rıza Demirci ve Adil Şerif)in idamlarının ardından Baas Partisi Türkmenlerin üzerinde yoğun baskı kurmuş, Türkmen gençlerinin de gözlerini açtırmayarak keyfi tutuklamalar ve sindirme oyunlarına tabii tutulmuşlardır.

Mahmut Kasapoğlu da genç yaştayken Kerkük emniyetince defalarca sorguya çekilmiş, işkence görmüş ve denetime tabi tutulmuştur…

Kasapoğlu; bu nedenlerden dolayı 1986 yılında kaçak yollarla  Türkiye’ye yerleşir. Önce Teyzesinin oğulları ve süt kardeşleri Salih Kasap ve Abdülvahit Kasap ile Hataya bağlı Reyhanlı Spor Kulübünün 2. Ligde Futbol Takımında bir süre futbol oynar, daha sonra Ankara’ya döner.

Ankara’da kısa bir süre Demetevler’de Şefik isminde bir dava arkadaşı ile Tekstil işlerinde çalışır. Ardından da dericilik işlerine başlar. Bir süre sonra lokantacılık yaparak hayat mücadelesine devam eder…

Kasapoğlu, 1988 yılında Derya Hanımla hayatını birleştirir. 1989 yılında Cansu adına bir kız çocuğu dünyaya gelir.

Mahmut Kasapoğlu, Kerkük’te milliyetçiliği ile bilinen bir genç olarak Ankara’da da MHP ve Ülkü Ocaklarına gitmeye başlar. MHP Kurucusu Başbuğ Alparslan Türkeş döneminde 1990’lı yıllarda Demetevler Ülkü Ocakları Başkanlığı ve MHP Yenimahalle İlçe Başkanlığı görevini bir dönem yapar.

Ankara’da Türkmen davasında mücadelesine devam eden Mahmut Kasapoğlu, 2004-2021 yılları arasında Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Ankara Şubesinin 4 kez başkanlığını yapar.

17 Kasım 2021 tarihinde ani bir kalp krizi sonucu hayatını Ankara’da kaybeder. Severlerinin gözyaşları içerisinde Demetevler Karşıyaka mezarlığında toprağa verilir.

Not: Biyografi bilgilerinin bazıları Abbas Kasap’tan alınmıştır.