Maliki, Barzani ile görüştü

Irak’ın bir birine en fazla muhalefet eden iki ismi; Dava Partisi lideri Nuri el-Maliki ile Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) lideri Mesut Barzani arasında geçtiğimiz Ağustos ayı sonlarında gerçekleşen görüşme, eski siyasi denklemlerin tersine çevrilmesine yol açabilecek ittifakların kurulacağına dair çıkan söylentiler arasında ittifaklar yarışının erken başlamasına sebep oldu. Artık büyük güçler, mezhepçi ve etnik kimliklerin dışında ittifakların kurulması ihtimaline uzak bakmıyorlar.

Nuri el-Maliki’nin Erbil ziyaretinin zamanlaması ve Barzani ile yaptığı görüşme, 10 Ekim’de yapılması planlanan milletvekili seçimlerinin ardından Irak’ta beklenen yeni yönetim formülleri hakkında bir takım senaryoların gündeme gelmesine yol açtı. Erbil ve Bağdat arasındaki olağanüstü görüş ayrılıklarının krizi derinleştirmesi sonrası iki lider arasındaki ilişkiler kopma noktasına gelmişti.

Bazı gözlemciler, Maliki’nin bu adımını, DEAŞ’ın çoğunluğunu Sünnilerin oluşturduğu illeri ve Erbil ile Bağdat arasındaki tartışmalı bölgeleri işgal etmesinin ardından Barzani başta olmak üzere liderlerin baskısı üzerine görev süresini üçüncü kez uzatmayı başaramamasından sonra yeniden başbakanlık koltuğunu kazanma girişimi olarak yorumladılar.