McGurk genel seçimlerin ardından Bağdat’ta

McGurk’ün Bağdat ziyaretiyle ilgili ilk açıklama Irak Meclis Başkanı Selim el-Cuburi’nin ofisinden geldi. Açıklamaya göre, Bağdat’ta bir araya gelen Cuburi ile McGurk, Irak’ta seçim sonrası dönemi ele aldı. McGurk, seçimler sonrasında Irak’ın istikrarı için destek sunacaklarını belirtti.

Genel seçimlerden 1 gün sonra Irak’a gelmesi dikkati çeken ABD’li yetkilinin Bağdat’ta Şii seçim koalisyonu liderleriyle de görüşmesi bekleniyor.

2003 sonrasının “en düşük katılımlı” seçimi

Irak’ta dün yapılan genel seçimler, yüzde 44 katılım oranıyla 2003 sonrasının “en düşük katılımlı” seçimi oldu. Bu seçimde Iraklı seçmenler oylarını ilk defa elektronik sistem aracılığıyla kullandı. Ancak hükümet, geliştirdiği bu sistemle ülkenin kuzeyinde kötü sınav verdi.

Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Kerkük merkezi ve ona bağlı Altunköprü ve Dakuk’ta oyların Kürdistan Yurtseverler Birliği Partisi’ne (KYB) kaydırıldığı ifade edildi.

Türkmenler, yaşananlardan dolayı dün akşam saatlerinde sokaklara dökülerek Yüksek Seçim Komiserliğini protesto etmeye başladı.

Türkmen siyasi temsilciler ise Kerkük’teki yerel hükümet görevlileriyle üst üste toplantılar gerçekleştirirken, durumun ciddiyetinin kavranması için Bağdat yönetimine de baskılarını sürdürüyor.