Merkezi Hükumetin yeniden yapılanma alanında Kerkük’e öncelik verilsin

Erşat Salihi

Irak Türkmen Cephesi (ITC) lideri Erşat Salihi kendi internet sitesinde yayınladığı bildiride;

“Genel olarak Irak’ın ve özellikle Kerkük’ün yaşadığı zor şartlar doğrultusunda, Irak Meclisindeki Türkmen ve Arap milletvekilleri olarak, Kerkük halkının ulusal uyumunu korumak için, şehrin tüm siyasi anlaşmalardan uzak tutulması çağrısını yapıyoruz.
Ayrıca iç sorunlarımızın çözümü için en iyi yerin Kerkük olduğu da kanıtlandı. Bu nedenle, diğer tarafların müdahelesi yerine, bir Kerküklü diyaloğunun oluşması ve Kerkük’ün çözümünün Kerküklülere bırakılması çağrısının öncülüğünü yapmıştık.
Tüm siyasi partileri, Kerkük’ün güvenliğini üstlenen ve Kerkük genelinde güvenlik zaafiyetini azaltan federal güvenlik güçlerini desteklemeye çağırıyoruz. Öte yandan, merkezi hükûmete, Basra’dan sonra ikinci petrol şehri olan Kerkük’ün ekonomik olarak ihmal edildiğini ve ilk sıralarda yer alan işsizlik artışına maruz kaldığını beyan ediyoruz.
Buna ek olarak, Kerkük’ün şiddetli terör saldırısına maruz kaldıktan sonra birçok altyapının tahrip olduğunu ve dolayısıyla merkezi hükumetin yeniden yapılanma alanında Kerkük’e öncelik vermesini talep ediyoruz.
Kerkük’teki siyasi süreci istikrara kavuşturmak için Kerkük Seçim Komisyonu Ofisinin siyasi partilerden tamamen bağımsız olması gerektirdiğini bildiriyoruz. Vatandaşların seçim sürecindeki şeffaflığı algılaması, üzerindeki olumlu etkilerini hissedecek ve bu özellikle yaklaşmakta olan yerel seçimlerden önce seçimlere katılmalarını teşvik edecektir.
Türkmen ve Arap bileşenlerin temsilcileri, Kerkük’ün kaderiyle ilgili herhangi bir siyasi partinin tek taraflı hareketini büyük endişeyle karşılıyor. Bu nedenle, federal hükûmete ve Cumhurbaşkanı’na, Kerkük sorununun çözümünde temel teşkil eden ulusal bir diyalog aracılığıyla, tüm Kerküklüleri bir arada toplama çağrısında bulunuyoruz.”