Neçirvan Barzani Bağdat ile anlaştı

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani başkanlığındaki üst düzey bir heyet, Irak’ta Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, Yüksek Yargı Konseyi Başkanı ve bir dizi Iraklı siyasi parti lideriyle görüşmek üzere dün Bağdat’a geldi. Kürt kaynaklar, ziyaretin Bağdat ile Erbil arasındaki “sorunlara son verme” amaçlı gerçekleştiğini kaydettiler.

Barzani ve Kürt liderlerin çoğu, Kürtlerin Bağdat’ta bölgenin bütçe hakkını garanti etmek ve bunu engelleyen anlaşmazlıkların üstesinden gelmek için yürüttüğü uzun bir maratonun ardından geçtiğimiz Mart ayı sonunda ülkenin bütçe yasasının onaylanmasını memnuniyetle karşıladılar.

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazimi ile IKBY Başkanı Neçirvan Barzani bir araya geldi ve taraflar, bölge ile federal hükümet arasındaki bir dizi ortak dosyayı, özellikle de Şengal’deki normalleşme anlaşmasını ve bölgedeki güvenlik durumunu ele aldı. Kazimi’nin Enformasyon Bürosu tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Başbakan, Neçirvan Barzani ile görüşmesinde federal hükümetteki devlet kurumları ile bölgesel yönetimdeki kurumlar arasında işbirliği ve entegrasyon alanındaki bir dizi dosyayı görüştü. Bunun yanı sıra “terörizm ve organize suçla mücadele çabaları ve Şengal’de federal hükümet ile bölgesel hükümet arasında işbirliği” konuları da masaya yatırıldı. İkili aynı zamanda, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını, vakaların artmasının ardından oluşan sağlık durumu, koronavirüs hastalarına sağlık hizmeti sunulması ve aşı tedariki çabalarını da ele aldı.”

Kazimi’nin Enformasyon Bürosu tarafından yapılan açıklamanın devamında şunlar yer aldı: “Kazimi, Federal Mahkeme ile ilgili anlaşmaya atıfta bulunarak iç anayasa mekanizmalarının oluşturulması alanında kaydedilen ilerlemeye ve Temsilciler Meclisi’nin federal bütçeyi kabul etmesine övgüde bulundu. Başbakan, gelir dağılımında adalet ilkesine uygun olarak, Irak vatandaşına hizmet sağlanmasıyla çelişen içtihat ve yorumlarda bulunulmaması ve bütçe hükümlerinin sıkı bir şekilde uygulanmasını temenni etti. Kazimi, Bağdat ile Erbil arasındaki güvenlik entegrasyonunun, iç istikrarı sağlayacak ve tartışmalı alanlarda veya başka alanlarda terörizm veya organize suç tarafından istismar edilebilecek herhangi bir boşluğu önleyecek şekilde güçlendirilmesi gerektiğini kaydetti.”

Kazimi’nin siyasi, ekonomik ve diplomatik alanlardaki çabalarına övgüde bulunan Barzani, “Irak’ın son dönemdeki diplomatik çabaları ve ardı ardına gelen ziyaretler ve toplantılar, Irak’ın bir bütün olarak haklı konumunu ve bölgesel ve uluslararası doğal rolünü yeniden benimsediğini ortaya koydu. Hükümet ve devletin statüsü, güçlükleri çözmesini sağlayacak şekilde güçlendirilmeli.” açıklamasında bulundu.

Barzani ayrıca Irak’ta Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, Yüksek Yargı Konseyi Başkanı, bir dizi parti lideri ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Irak Özel Temsilcisi ile bir araya geldi. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanlık Basın Ofisi tarafından yapılan açıklamaya göre, yapılan görüşmelerde Kürdistan özerk bölgesindeki bütçe ve maaşlar konusu tartışıldı, prosedürlerin nasıl uygulanacağı ve her iki tarafça bu prosedürlere nasıl sadık kalınacağına dair bir mekanizma oluşturuldu. Bunun yanı sıra önümüzdeki Ekim ayında yapılması planlanan erken seçimler de gündeme getirilen konular arasında kendine yer buldu.