Neçirvan Barzani’den BM Güvenlik Konseyi’ne: Erbil saldırısı çok ciddiye alınmalı

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani, Erbil’de dün düzenlenen roketli saldırının Birleşmiş Milletler (BM) ve BM Güvenlik Konseyi tarafından ciddiye alınması gerektiğini söyledi. Barzani, Bağdat’taki merkezi hükümete de, anayasanın uygulanması için çağrıda bulundu.

‘ANAYASA’NIN UYGULANMASI GEREKİYOR’

Barzani, IKBY’nin başkenti Erbil’de bir kişinin ölümüne ve Amerikan vatandaşları dahil dokuz kişinin yaralanmasına yol açan saldırıyı kınadığı açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Güvenlik Konseyi ve Birleşmiş Milletler’den bu saldırı tehlikesinin çok ciddiye alınmasını, Kürdistan Bölgesi halkı üzerindeki tehditlerin ortadan kaldırılmasını ve başta 140’ıncı madde olmak üzere, Irak hükumetinin anayasayı uygulaması için teşvik edilmesini talep ediyorum.”

‘GÜVENLİK ÇALIŞMASI BAŞLATILMALI’

Neçirvan Barzani, merkezi hükümetle Erbil arasındaki güvenlik koordinasyonu mekanizmasının yeniden aktif hale getirilmesi ve ABD liderliğindeki uluslararası koalisyonun da katılımıyla bölgede ortak bir güvenlik çalışması başlatılmasını da istedi. Barzani, koordinasyon yetersizliği sonucunda silahlı grupların bölgede karmaşaya yol açtığını ve kendileri için daimi bir tehdide dönüştüğünü belirtti.

Iraklı Kürt lider, Erbil’e düzenlenen saldırının sorumlularının bulunup cezalandırılması için Erbil ile Bağdat arasında ortak bir komisyon kurulmasını da istedi.

140’INCI MADDE NE ÖNGÖRÜYOR?

Irak anayasasının 140’ıncı maddesi, özetle, başta petrol zengini Kerkük olmak üzere Erbil ile Bağdat arasındaki tartışmalı bölgelerin statüsünün referandum yoluyla belirlenmesini öngörüyor. Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Kerkük’teki belirsizliğin güvenlik sorunlarına da yol açtığını vurguluyor. Peşmerge kaynakları dün, Erbil’e atılan roketlerin Kerkük tarafından fırlatıldığını söylemişti.

Kaynak: Duvar Gazetesi (AK)