Ölümünün ikinci Anısında Türk Dünyasının Ölümsüz Kaybı Sadun Köprülü

Ölümünün ikinci Anısında Türk Dünyasının Ölümsüz Kaybı Sadun Köprülü

Ümit Köprülü

01 Temmuz 1957’de Türkmeneli kalbi Kerkük’ün Altunköprü kasabasında, Ortayaka’daki ailesinin çamurdan yapılı evinde dünyaya gelen, Türkmeneli ve Türk Dünyası’nın bayrak ismi Sadun Köprülü 21 Temmuz 2014 sabahında oruç ağzıyla geçirdiği kalp krizi yüzünden hayata veda etmişti.
Veda günü
Sabah saat 10 telefon çaldı. .
Baktım Arayan numara abime ait..
Açmaz olsaydım..
Hemen açtım ..
Alo abi hayirdir sen bu saatta aramazsın ..
Cevap veren eşi idi ağlıyordu..
Ne oldu yenge abim nerde? Sorunca..
Sadun’u uyandıramıyoruz söyleyince inanamadım..
Ve hala da diğer dava arkadaşları gibi ölümüne inanamıyoruz.
Ne diyorsun? Ambulas doktor çağırdınız mı?
Evet çağırdık bakıyorlar…
Tamam bana haber verin dedim ve kapattım.
Meğer o sırada abim ölmüştür eşi bana söylemeye cesaret edememiştir.
Ardından eşim Nevcihan’ı aramış ona bildirmiş ve ondan bana söylemesini istemiş.
Eşim de anlatamayınca, rahmetlinin cebini aradım. .
Yengem telefonu ambulansla gelen doktora verdi ve dedi doktor…
Kardeş biz elimizden geleni yaptık. .
Kardeşinizi hayata dönderemedik ne yazık. .
Başınız sağolsun.
Bu kadar basitmiydi inanamadım…
Olamaz dedim..
Gidemezsin kardeşim. .
Senin sana muhtaç çocukların var..
Senin sevenlerin ve sevdiklerin var..
İnandığın büyük bir davan var..
Ve birlikte mücadele ettiğin dava arkadaşların.
Sen kimseyi yarı yolda koyamadın..
Koyamazsın Sadun..
Dinlemedi beni..
Belli çileli idi..
Hemde çok derti ve yorgun..
Sadun’u o günlerde,
Türkmeneli’de cereyan eden olaylar çok yıpratmıştı..
Bölgeden yeni dönmüştü en son konuştuğumuzda.
Acınacak çok kötü halde idi..
Musul yakınlarında otobüslerine IŞID terör örgütünün saldırdığını söylüyordu.
Ve Türkmenler’in uğradığı büyük felaketi anlatıyordu.
Kıydılar bize Ümit. .
100 yıl daha kendimize..
Gelemediğimiz kadar kıydılar.
Anavatan yine ölüme terketti Türkmenlerini diyordu.
Tabii tüm bu olup bitenleri kaldıramadı kuşca olan büyük yüreği.
Ölüm duyurusu
Tabii rahmetlinin ölüm haberini yayınlamak en yakını olarak bana düşmüştü.
Ardından da haber Türkiye ve tüm Türk Dünyası medyasına bomba gibi düştü.
Adeta haberi yayınlamak için haber ajansları, TV kanalları ve gazeteler yarışa geçti. Rahmetliyi tanıyan tanımayan yazılar yazmaya koyuldu.
Aynı gün öğlen vakti beni rahmetlinin başkanlığını yaptığı, Türkmeneli Kültür Sanat ve Stratejik Araştırmalar Derneği Başkan Yardımcısı Harun Kılıç Bey ve Türkmen Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Şemsettin Küzeci Bey aradılar ve defin merasimiyle bizzat ilgilendiklerini bildirdiler.
Allah razı olsun ikisinden de. Rahmetliye olan, bir borç bildikleri, arkadaşlık, dostluk, sadakat, dava görevlerini ve vefalarını layıkıyla yerine getirmişlerdir.
Biz Köprülüler olarak ailece kendilerine minnettarız ..
Özel teşekkürlerimizi iletiyoruz.
Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşet Salihi..
Tabii acı ölüm haberi yayıldıktan sonra, telefonlar da susmamaya başladı. Yakın tanıdıktan ziyade, Türkmeneli, anavatan ve Türk Dünyasındaki Türkçü milliyetçi camiadan arayan kıymetli ağabey ve dava arkadaşlarımızın aramaları kesilmedi.
Irak Türkmen Cephesi Başkanı ve Milletvekili Erşet Salihi ile gece yarısından sonraya kadar bir kaç kez görüştük. Defin merasimiyle ilgili bazı tavsiyeleri vardı üstünde durduk.
Türk Dünyası camiası Sadun Köprülü için bir arada.
23 Temmuz gece yarısından sonra Ankara’ya vardım. .
Eşim ve ailesi ile birlikte geceyi, Harun Kılıç beylerde geçirdik.

24 Temmuz sabahı ağarınca, aile bireyleri, dost tanıdık ve dava arkadaşları eşliğinde rahmetlinin cenazesini morgdan aldık. .
Yıkadığımızda yüzüne son defa iyice baktık.
Yüzü melek gibi çok sakin sanki uyuyordu.
Hayran kaldım o mışıl mışıl uykusuna..
Kuruttuk .. Ak kefenini giydirdik..
Tabutuna koyduk ve camiye götürmek için, araca taşıdık.
Ey gidi dünya. .
Bir zamanlar Sadun Köprülü tüm Türk Dünyasının sorun ve çileleri için durmadan yorulmadan koşardı.
Azerisi, Türkistanlısı, Bosnalısı, Çeçenistanlısı, Kıbrıslısı, Türkmen’i ve diğer soydaşlarının davasını öz davası görürdü..
Haklarını savunurdu.. ve arardı.
Bağırırdı çağırırdı..
Ey Anavatan senden başka gidecek kapımız yok..
Duy sesimizi..
Ìnim inim inleterek söylerdi.
O artık tüm Türk Dünyası temsilcileri önünde cansızdı.
Ama ruhu ise!
Bizimleydi Kocatepe Camii’nde. .
Ve Karşıyaka mezarlığında. .
Dava arkadaşlarının ona olan sadakatla son görevlerini yerine getirdiklerini izliyordu.
Ankara’nın Kocatepe Camii’nde öğlen namazına müteakip kılınan cenaze namazından sonra, Karşıyaka mezarlığında naaşı toprağa verildi yılmaz yenilmez cesur yürekli dava lideri Sadun Köprülü ‘ yü.
MHP Lideri Sayın Devlet Bahçeli, BBP Lideri Sayın Mustafa Destici ve MHP Başkan adayı Sayın Sinan Ogan, cenaze namazını kıldıktan sonra, Köprülü naaşı’nın toprağa verilinceye kadar merhumun ailesini yalnız bırakmadılar.
Cenaze merasimine ilgi çok büyüktü. Türkiye’nin her yerinden gelen Türk ve Türkmen dava arkadaşları, eski bakan, milletvekilleri, siyasetçiler ve sivil örgüt temsilcileri hazır bulunmuştur.
Türkmen Parti ve Teşkilat liderleri, milletvekilleri ve dava öncüleri arasından büyük sayıda, katılanlar, telefonla arayanlar veya telgraflar gönderenler olmuştur.
Taziye meclisleri Mevlütler ve iftar yemekleri
24 Temmuz günü cenaze merasimine müteakip Türkmeneli Vakfı Kültür Merkezi, Dava adamı Sadun Köprülü için bir taziye meclisi tertipledi ve Mevlüt okuttu.
Benimde son bölümüne katıldığım taziye kabulu meclisinde, Köprülü hakkında Türkmeneli Partisi Başkanı Riyaz Sarıkahya, Turkmeneli Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Ziyat Köprülü, Altunköprü Vakfı adına Bozkurt Köprülü ve Vahdettin Köprülü, Türkmeneli Vakfı Başkanı Fatih Türkcan, Kültür Merkezi Başkanı Mustafa Ziya ve Köprülü’nün başkanı olduğu dernek Başkanı Yardımcısı Harun Kılıç tarafından konuşmalar yapıldı ve üzüntüler duyulduğu anlatıldı.
Aynı gün akşam Türkmeneli Vakfı Kültür Merkezi tarafından Köprülü’nün onuruna iftar yemeği verildi.
Rahmetli Köprülü için taziye merasimleri, İstanbul, Kerkük, Altunköprü, Danimarka, Kanada yanı sıra birçok yurt içi ve dışında sivil toplum örgütlerimiz tarafından kurulmuştur.

Anma Toplantısı
29 Ağustos günü ise, ölümünün kırkı münasebetiyle Türkmeneli İşbirliğ ve Kültür Vakfı, Köprülü Lider’e bir anma toplantısı düzenledi.
Toplantıda hazır bulunan Irak Türkmen Cephesi Başkanı ve Milletvekili Erşet salihi, o dönemin Milletvekili ve MHP Başkan adayı Sinan Ogan, Türkmeneli İşbirliği ve Kültür Vakfı Başkanı Fatih Türkcan, Türkmeneli Vakfı Kültür Merkezi Başkanı Mustafa Ziya, Irak Milli Türkmen Partisi Kurucusu ve İlk Başkanı Musaffer Arsalan, Türkmeneli Stratejik Araştırmalar Derneği Başkanı Cüneyt Mengü, Prof. Dr. Hanım Halilova’ nın yanı sıra, birçok eski bakan, milletvekilleri ve dava adamları Türkmen yilmazı Sadun Köprülü ‘ yü konuştu. Ailesine onur madalyaları verdi.

Aynı şekilde o acılı günlerde bizleri yalnız bırakmayıp üzüntümüzü paylaşan dostlarımız, ağabey ve dava arkadaşlarımız : İsmet Büyükakmam, Prof. Dr. Enis Öksüz, Prof. Dr. Hanım Halilova, Osman Oktay, Ramazan Durmuş, Şükrü Alınaçık, Harun Kılıç, Semşettin Küzeci, fahrettin Yokuş, Abullah Satoğlu, Yasemin Meydan, Erşet Hürmüzlü, Sadi Somuncuoğlu, Sultan Öztaş, Enis Bozkurt, Ali Yılmaz, Dr. Nefi Demirci, Fevzi Terzioğlu, Dr. Muzaffer Arsalan, Kenan Üzeyir Ağalı, Savaş Avcı, Rahmetli Avukat Tarık Zeynel, Mehmet Ulus, Kemal Bayatlı, Prof. Dr. Hişam Demir Köprülü, İsmet Koçak, Mehmet Tütüncü, Şükran Kayacı, Amir Karanaz, Ganim Osman, Yılman Haceroğlu, Nermin Muftü, Türkeş Salihi, Ömer Sabir Türkmen, Haşim Muhtaroğlu, Ganim Salihi, Enver Bayraktar, Dr. Faruk Köprülü, Dr. Kürşat Çavuşoğlu, Hanlar Koca, Abbas Kasap, Ahmet Yanar, Necat Kevseroğlu, Felah Yazaroğlu, Dr. Cemal Terzioğlu, Aydın Kerkük, Aygül Oğuz, Dr. Nihat İlhanlı, Mahmut Kasapoğlu, Necmettin Çanabaz, İbrahim Köprülü, Hikmet Eren, Turkay Karaulus, Dilşat Terzi, Mardin Gökkaya, Abdurrahman Ağa Köprülü, Aydın Kerkük, Özdemir Hürmüzlü, Cemal Şan gibi adlarını hatırlamadığımız onlarca kıymetli dava dostlarına daha teşekkür borcumuz vardır. Ne olur bağışlasınlar bizi.
Hepisinden Allah razı olsun.
Yazımı büyük Türkmen halk ozanı rahmetli Mustafa Gökkaya ‘ nın Sadun Köprülü hakkında 1970’li yıllarda yazmış bir horyatı ile tamamlıyorum.
Herkese saygı ve hürmetler..

Sadun on dört yaşında
Bu genç aklı başında
Ben bunu yiğit gördüm
Türk millet savaşında.
Ümit Köprülü