Osmanlı’dan 100 Yıl Sonra Kerkük Konuşuldu

Osmanlı’dan 100 Yıl Sonra Kerkük Konuşuldu

Şemsettin Küzeci/ Ankara’nın Altındağ İlçe belediyesinin tahsis ettiği Hamamönü Kapakçı Konağı, Ankara’da kültürel etkinliklerin ilgi odağı oldu. 2018 yılı Şubat ayının başlangıcıyla birlikte Kapakçı Konağı 2018 yılı ve Şubat ayının muhteşem bir toplantısına ev sahipliği yaptı.

Kerkük Kültür Derneğinin Kuruluşunun 5. Yıldönümü münasebetiyle Birleşen Yürekler Derneğiyle düzenlediği “Osmanlı’dan Koparılışının 100. Yılında Kerkük” konulu etkinlik 2 Şubat 1918 tarihinde Hamamönü Kapakçı Konağında gerçekleşti. Etkinliğe eski Devlet Bakanı ve Milli Düşünce Merkezi Başkanı Sadi Somuncuoğlu, Irak Milli Türkmen Partisi Kurucu Başkanı Dr. Muzaffer Arslan, Kerkük Kültür Derneği Başkanı Dr. Şemsettin Küzeci, Birleşen Yürekler Derneği Başkanı Yasemin Meydan ve çok sayıda Kerkük sevdalıları ve Ankara’da yaşayan Türkmenler katıldı.

Toplantı, açılış konuşmaları ile başladı. Önce Birleşen Yürekler Derneği Başkanı Yasemin Meydan kısa bir konuşma yaparak Kerkük’ün önemine değindi daha sonra Kerkük Kültür Derneğiyle kardeş dernek olarak ortak faaliyetlerinden bahsetti. Okuduğu Kerkük şiiriyle konuşmasını noktaladı.

Kerkük Kültür Derneği adına Genel Sekreter İsmail Kara Derneğin kuruluşundan bu yana olan süreci anlattı. Dernek Kurucularından rahmetli İsa Kayacan’dan bahsetti. Daha sonra Kerkük Kültür Derneğinin yurt için ve yurtdışı faaliyetlerini sıraladı.

Protokol konuşmalarında Irak Milli Türkmen Partisi Kurucu Başkanı Dr. Muzaffer Arslan, Kerkük’ün Osmanlıdan koparıldıktan sonraki sürece değindi. Siyasi, Kültürel ve Eğitim konuları ile ilgili gelişmelere değindi. Irak’ta Türkmenlerin mağlubiyetlerini de dile getiren Arslan, Türkiye’deki Türkmen kuruluşlarının da önemine değindi.

Irak Bize Irak Değil

Milli Düşünce Merkezi Başkanı ve eski Devlet Bakanı Sadi Somuncuoğlu, konuşmasında Irak’ın tarihçesinden bahsederek konuşmasına başladı. 1000 yıldan fazla Irak’ı vatan edinen Türkler, Irak’ta asil unsur olarak vardırlar. Nüfusları 3 milyon civarında olan Türkmenleri tüm iktidarlarca asimle edilmiş durumdadırlar. Bugün o bölgeye baktığımızda varlıklarını zorla ayakta tutmaya mücadele veriyorlar. Dedi. Kerkük ve Türkmenler ile ilgili Türkiye iyi bit politika izlemedi. O bölgede Türkmenler için daha güzel işler yapılabilirdi. Ancak ilgisizlik ve yanlış uygulamalar Türkmenleri arka planda bıraktı. Türkmenler Irak’ta onlarca Katliamlara maruz kaldı. Onlardan en acısı Ocak 1980 tarihinde Necdet Koçak ve arkadaşlarının Saddam tarafından idamlarıdır. Türkiye bu konuda da sessiz kaldı. Türkmenler Türkiye’de, Irak ve Kerkük’te daha iyi konumda olabilirdi. Sözlerine ekledi.

Kuzey Irak Bağımsızlık Referandumu Yasal Değildi

Kerkük Kültür Derneği Kurucu ve Başkanı Gazeteci Yazar Dr. Şemsettin Küzeci, konuşmasında Irak’ın Özellikle de Kerkük- Musul’un Osmanlıdan koparıldıktan sonraki sürece değindi. 1918-2018 yılları arasında Kerkük hangi aşamalardan geçti. Saddam döneminde Araplaştırma Kürtler döneminde ise Kürtleştirme politikasın maruz kaldıklarını anlattı. Kuzey Irak referandumu Irak Anayasacına aykırı olduğunu ve Irak Merkezi Hükümetin onayı olmadan yapıldığını dile getirdi. Erbil yönetimi ne Türkiye, ne İran ne De ABD’yi dinledi. Tek güvendiği Ülke İsrail oldu. Oda sonlarına getirdi. Kerkük Türkmenler hayatlarından endişe ediyorlar, Yaşam mücadelesi verirken farklı farklı olaylara maruz kalıyorlar. 12 Mayıs 2018 tarihinde Irak’ta yapılacak olan genel seçimlerde bölgede önemli adımlar atılacağını da değinen Küzeci, Türkiye’nin Bölgede ağır top olduğunu ve bu süreci iyi bir şekilde değerlendireceğine inandığını sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

 IMG_0041IMG_0061

Kerkük Kültür Derneği 5 Yaşında

1959 yılında yaklaşık 60 yıldır Türkiye’de yaşam mücadelesi veren Türkmenler bugüne kadar yaklaşık 27 adet kuruluşları mevcuttur. Bazıları aktif bazıları da pasif durumdadır. 24 Ocak 2018 tarihinde Türkiye’nin Başkenti Ankara’da bazı Kerkük Sevdalıların desteğiyle Şemsettin Küzeci tarafından kurulan Kerkük Kültür Derneği 5 yaşını doldurmuştur. Bu 5 yılda 10 adet Kitap ve 5 adet CD yayınlamış 20 civarında Yurt içi ve Yurt dışı faaliyete imza atmıştır. Kuruluş pastasını Sadi Somuncu, Dr. Muzaffer Arslan ve Dr. Şemsettin Küzeci tarafından kesildi. Ayrıca derneğin kurucu üyelerinden Anadolu Basınının Ustası Rahmetli İsa Kayacan’ın Kızı Kerkük Kültür Derneği yönetim Kurulu üyesi Gül Kayacan’ın doğum günü pastası da aynı zamanda da kesildi.

Sadi Somuncu’ya Hizmet Ödülü

Başta Türklük davasına özellikle de Irak Türkmen davasına vermiş oldukları hizmet ve desteklerinden dolayı, Kerkük Kültür Derneği adına Sadi Somuncuya bir “Hizmet Ödülü” ve etkinlikte konuşmacı olarak katılımlarından dolayı Teşekkür Belgesi Dernek Başkanı Dr. Şemsettin Küzeci ile Dr. Muzaffer Arslan tarafından takdim edildi.

IMG_0065IMG_0108

Kerkük Şiirleri Okundu

Etkinlikte Kerkük ile ilgili şiirler dile getirildi. Açılış konuşmasında Yasemin Meydan okuduğu şiirle katılımcıları coşturdu. Daha sonra Şiir bölümünde Azerbaycanlı şair ve gazeteci Ülker Piriyeva Kerkük ile ilgili okuduğu şiirlerle etkinliğe renk kattı. Telaferli Şair Miktad Havdioğlu ise, okuduğu güzel dörtlüklerle Kerkük’e karşı sevgisini dile getirdi. Son şiir ise Dr. Muzaffer Arslan’dan geldi. Arslan; gençlere hitaben yazmış olduğu bir şiirini seslendirdi.

Kerkük Türküleri Minik Konseri

Programın son bölümünde Türkmen Sanatçıları Ömer Türkmenoğlu, Ahmet Benne ve Ali Songül okudukları “Altun Hızmav Mülayim”, “Leyle Eleyle”,  “Bu Bağda Dolanısan, Derdiv Mene Demisen”, “Kalenin Dibinde Bir Daş Olaydım”, “Beyaz Gül Kırmızı Gül”, isimli türkülerle tüm katılımcıları bir kez daha coşturdular.

 Tenor Doç. Dr. Ömer Türkmenoğlu Kerkük’ün Anavatan’dan ayrılışının 100. Yılına yakışır bir türküyle gecenin finalini yaptı. Azerbaycan’ın meşhur türküsü “Ayrılık” türküsünü çıplak sesiyle ve kendi yorumuyla seslendirerek muazzam bir performans sergiledi. Etkinlik güzel hatıralarla ve anılarla son buldu…

IMG_0044IMG_0148