Prof. Dr. Nakip: Kerkük Kürt Şehri Değil!

Ayser ÇINAR /Erbil (Rûdaw) – Kerkük Vakfı Sözcüsü Prof. Dr. Mahir Nakip, Kerkük’ün Kürdistan Bölgesi’ne bağlanıp bağlanmamasına ilişkin, “Kerkük Türkmenler için bir semboldur, Kürt şehri değildir” dedi. Rûdaw’a konuşan Kerkük Vakfı Sözcüsü ve Çankaya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası Ticaret Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mahir Nakip, gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi.

Tartışmalı bölgeler arasında yer alan Kerkük’ün Kürdistan Bölgesi’ne bağlanıp bağlanmaması konusunda Mahir Nakip, “Kürt siyasetçilerin bu konudaki görüşleri rahatsızlık yaratıyor çünkü Kerkük, Duhok, Süleymaniye ve Erbil gibi Kürt kenti değildir” ifadesini kullandı.

“Kerkük Türkmenler için bir semboldür” diyen Nakip, “Kerkük’te halkın çoğunluğu Türkmen’dir ve Irak Anayasası’nda Türkmenler ülkenin 3’üncü milleti olarak kabul edilir. Kerkük’ün Kürdistan Bölgesi’ne bağlanmasını istemem çünkü Kerkük Kürt şehri değildir” diye konuştu.

“Turhurmatu’yu Heşdi Şabi milisleri mi yoksa Peşmerge Güçleri mi korumalı?” sorusuna ise Nakip, şu yanıtı verdi:

“Turhuzmatu Irak’a bağlıdır. Ne Şiiler’in ne de Peşmerge Güçleri’nin orada bulunması doğru değildir. En doğru olanı Irak Ordusu korunması. Turhuzmatu’da yıllardır Türkmenler, Araplar ve Kürtler iç içe yaşıyorlar. Orada sanki Türkmen-Kürt gerginliği varmış gibi yansıtılıyor, bu doğru değildir. Bugüne kadar tek bir Türkmen Kürtler’e karşı ayaklanmadı ve silahlanmadı.”

Nakip, “Eğer Turhurmatu’daki Kürtler, kendilerini peşmerge korusun istiyorsa o da olabilir. Bunda da bir sakınca görmüyorum. Ama doğru olan Irak Ordusu’nun orayı koruması” dedi.

Bir Türkmen olarak kendisini Şiiler’e daha yakın hissetiğini söyleyen Mahir Nakip, “Son 15 yıldır Şiiler Türkmenler’e karşı daha ılımlı izliyor. Bu yüzden açıkçası kendimi Şiiler’e daha yakın hissediyorum” şeklinde konuştu.

Kürdistan Bölgesi’nde yaşanan başkanlık krizine de değinen Nakip, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Güney Kürdistan medeni bir toplum. Orada demokrasi % 100 çalışmasa da bir şekilde ilerliyor. Kürt siyasiler bu tarz kavgalardan kaçınmalı ve kardeş kavgasına girmemeli. O devirler çoktan geçti. Bunu aşmaları gerekiyor. Birlik olup Kürdistan’ı demokratik bir şekilde yönetmeliler. Bu durumun bir an önce son bulmasını çözüme kavuşmasını temenni ediyorum.”

Son olarak Türkiye tarafından düşürülen Rus savaş uçağına ilişkin konuşan Mahir Nakip, sözlerine şöyle devam etti:

“Sözkonusu bölgede Türkmen var ve sadece kendilerini korumaya çalışıyor. Türkler elbetteki Türkmenler’e destek verecektir. Bu Rusya’nın bilmesi gereken husustu. Uçak mevzusu ne yazık ki talihsiz bir olaydı. Türkiye bu konuda yanlış yaptı, daha hassas davranmalıydı.”

Mahir Nakip, “Bütün dünya IŞİD ile mücadelede hemfikir iken Suriye’nin Bayırbucak bölgesinde durum farklı. Ruslar’ın bunu iyi bilmesi lazımdı. Türkmenler orada sadece kendini koruyor, PYD gibi toprak genişletmeye çalışmıyorlar. Onların PYD gibi emelleri yok” ifadelerini kullandı.