Irak Türkleri, 740’ıncı Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Yörük Şenlikleri’ne Renk Kattı

Özlem Gültekin/ Bilecik’in Söğüt ilçesinde her yıl Eylül ayının ilk haftasında Osmanlı’nın kurucusu Osman Gazi’nin babası Ertuğrul Gazi’yi anmak için tören düzenleniyor. Bu yıl 740’ıncısı gerçekleştirilen Söğüt Ertuğrul Gaziyi Anma ve Yörük Şenlikleri’nin düzenlenen törene Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanı sıra Bilecik Vali Vekili Yunus Fatih Kadiroğlu, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, AK Parti Bilecik Milletvekili Selim Yağcı, MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman, Sağlık Bakan Yardımcısı Halil Erdemir, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Söğüt Kaymakamı Ömer Faruk Tuncer, Söğüt Belediye Başkanı İsmet Sever ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Türkiye’nin dört bir yanından Söğüt’e akın akın gelen vatandaşlar güvenlik barikatlarından geçerek, tören alanına girdi. Geçtiğimiz yıl gibi bu yılda pandemi nedeniyle Yörük Türkmen çadırları kurulmazken, temsili kurulan çadırda da ise Bilecik halk oyunları havası gösterileri büyük bir beğeniyle izlendi.

Hükümet Konağı önünden mehter takımı eşliğinde Ertuğrul Gazi Türbesi’ne kortej yürüyüşü yapıldı. Türbede dua edilmesinin ardından tören alanına geçildi. Alandaki Türk Büyükleri Anıtı’nda saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Program kapsamında Türk Hava Kuvvetlerinin akrobasi timi Türk Yıldızları’nın gerçekleştirdiği gösteri uçuşu, şenliğe katılanlar tarafından uzun süre alkışlandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yaptığı konuşmada, kendisinin de bir Yörük olduğunu, şenliklerde bulunmaktan mutluluk duyduğunu dile getirdi.

Çavuşoğlu, şöyle konuştu: “Biliyoruz ki tüm mazlumların gözleri üzerimizde. Biliyoruz ki soydaşlarımızın yürekleri bizimle. Biliyoruz ki kardeşlerimizin duaları bizimle.” ifadesini kullandı.

Irak Türkmen Birliği ve Dayanışma Derneği Başkanı Dr. Kürşat Çavuşoğlu, “Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Yörük Türkmen Şenlikleri geçmişten geleceğe uzanan bir gönül köprüsüdür. Ertuğrul Gazi ve onun yolundan giden kahraman ecdadımız farklı dillere, kültürlere ve dinlere kucak açmış, milletimizin birlik ve beraberliğinden hiçbir zaman ödün vermeden ilerleyişini sürdürmüş, tarihe yön veren gelişmelerin öncüsü olmuştur.” dedi.

Tören, halk oyunları ve Küre Mehteran Bölüğünün gösterisinin ardından geleneksel pilav ikramında bulunulmasıyla sona erdi.