Şaban Nesirov ile Söyleşi: ‘‘Değişim istemeyen güçlerin çabalarına rağmen, Azerbaycan’da reformlar sürecek’’

Şaban Nesirov ile Söyleşi

Oktay Hacımusalı

Şaban Nesirov:

‘‘Değişim istemeyen güçlerin çabalarına rağmen, Azerbaycan’da reformlar sürecek’’

Kadro reformları ve yönetim değişikliklerinin hemen sonrasında kardeş Azerbaycan’da Milli Meclis’e erken seçimlerin düzenlenmesiyle daha fazla gelişeceğine benziyor. Acaba reformlar seçimlerden sonra da davam edecek mi? Ülkede geçtiğimiz yıldan başlayan reformlar ilk başta sosyal ekonomik yönümdeyse, daha sonra ülkenin tüm alanlarını etkiledi ve bir hafifleşme hemen hemen farkedilmekte. Bu hafifleşmenin fonunda daha nelere tanık olacağız? İşte bu konuları Azerbaycan Milli Demokrat (Bozkurt) Partisi Merkezi Denetleme Komisyonu başkanı, milletvekili adayı Şaban Nesirovla değerlendirdik.

-Şaban bey, öncelikle kardeş ülkedeki son dönemler yapılmakta olan reformları nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizce, yapılan reformlarla gelişim arasındakı ilişki hangi düzeyde? –

Reformaların yapılması şarttı. Uzun yıllar boyunca gerekli reformların yapılmaması toplumla iktidar arasındsa bir gerilimin oluşumuna neden olmuştu. Genel olarak toplumun aktif kısmı sosyal medya kullandığı için, burada ülkenin sosyopolitik durumunu belirlemek mümükündür. Gözüken bir gerçek var: o da ülke halkının memurların faaliyetinden rahatsızlığı vardı. Halk sosyopolitik reformların yapılmasını istiyordu, fakat memurların ihtiyarlanmış ve eski düşünceli kısmı reformları gerçekleştirmek yetisine sahip değillerdi. Bu yüzden de sayın Cumhurbaşkanı İlham Aliyev net adımlar atarak, ciddi reformlara start nverdi, eski takım ilk önce bunun geçici bir durum olduğunu düşünüyordu, o yüzden Cumhurbaşkanı’nın yaptıklarına destek olmak yerine, eski frenleyici tavırlarını sürdürme yolundan gittiler. Paralel olarak toplumda iç gerilim gün geçtikçe iyice tırmanmaktaydı.

-Çoğu analistler, sayın Mihriban hanım Aliyeva’nın Cumhurbaşkanı I. Yardımcısı seçilmesinin reformlara yön verdiği kanaatinde. Siz neler düşünüyorsunuz bu konuda?

-Evet, ülkede reformlar Mihriban hanım Cumhurbaşkanı I. Yardımcısı olarak atandıktan sonra başlandı. Şöyle ki, reformlara uyum sağlayamayan, ama önemli görevlerde bulunan kimi görevliler görevlerinden uzaklaştırıldılar. Böylece reformların da önü açılmış oldu. Sayın Cumhurbaşkanı’nın net tavırları Cumhurbaşkanı I. Yardımcısının çabaları sonuç verdi, önemli görevlerde bulunan eski memurlar görevlerinden alındı, o görevlere daha genç insanlar atanmağa başladı.

-Ülkede geçtiğimiz yıldan başlayan reformlar ilk başta sosyal ekonomik yönümdeyse, daha sonra ülkenin tüm alanlarını etkiledi ve bir hafifleşme hemen hemen farkedilmekte. Bu hafifleşmenin fonunda daha nelere tanık olacağız?

-Kanımca, şuan bile ülkede başlatılan reform sürecinin önünü kesmek isteyen iç ve dış güçler mevcut. Eski kadroların etki güçleri tam ortadan kalkmadığı için onlar yine de reformlara engel olmak için uğraşıyorlar. Gözlemlerime dayanarak şunu söylemeliyim ki, onlar kısmen bile olsa bunu başarıyorlar. Bildiğiniz üzere, reformların daha effektif olması için bu reformalara uyum sağlayamayan Milli Meclis feshedildi ve erken Meclis seçimlerle ilgili karar verildi. Bu adım sayın İlham Aliyev’in reformlarla ilgili nasıl net tavır sergilediğinin kanıtıydı. Tabii ki, Cumhurbaşkanı I yardımcısı sayın Mihriban hanımın çabalarıyla reformlar daha hızla yürütülüyor.

– Nasıl düşünüyorsunuz, reformlar seçimlerden sonra da davam edecek mi?

-Bence, tüm hızıyla bu süreç devam edecek. Etmek zorunda da. Ne yazık ki, Cumhurbaşkanı ve Cumhurbaşkanı I.yardımcısı’nın bu isteklerine karşı gelmek isteyen güçler var ve biz bunu kimi izlenen politikalarda görmekteyiz. Özellikle, yrnileşmeyi kabul etmeyen güçler ısrarla bu duruma karşı geliyorlar. Ne olursa olsun, biz sonuna kadar sayın İlham Aliyev’in, sayın Mihriban hanımın yanındayız. Kazanacağımız takdirde tüm gücümüzle bu konuda çalışmalarımızı yürüteceğiz.