Sadece seçim değil varlık mücadelesi

Irak’ta yarın yapılacak ve Iraklı Türkmenler için kritik önem taşıyan genel seçimler öncesinde, Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşet Salihi, Irak Türkmenleri Derneği Başkanı Mehmet Tütüncü ve Irak Türkmen Cephesi (ITC) Türkiye Temsilcisi Hicran Kazancı, Türkiye’de yaşayan 45 bin Iraklı Türkmen seçmenin sandık başına gitmesi için çağrıda bulundu.

Irak’ta yarın gerçekleştirilecek kritik genel seçim için Türkiye’deki Irak Türkmenlerinin “sandık” süreci dün başladı. Türkiye’deki Türkmenler, Iraklı olduklarını tespit eden bir belge veya kimlikle 11. 05. 2018 saat 18.00’e kadar, İstanbul, Ankara, Yalova, Sakarya, Çorum ve Mersin’deki 16 merkezde kurulacak sandıklarda oy kullanabilecek.

‘Bu vatani görevdir’

ITC Başkanı Erşet Salihi, Türkmenlerin 2003’ten bu yana ilk defa rahat bir nefes aldığını söyleyerek, “Ey Türkmen, başımıza yeniden kirli oyunların gelmemesi için oluşturduğumuz Kerkük Türkmen Listesi’ne oyunu ver” diye seslendi. Irak dışında, özellikle Türkiye’de oldukça fazla Türkmen seçmen bulunduğuna dikkati çeken Salihi, “Yurt dışındaki Türkmenler de Irak Meclisi’ndeki etkinliklerini artırmak için oylarını kullanmalılar. Özellikle Musul adaylarımız Nurettin Kaplan ve Lokman Reşidiyeli’yi yalnız bırakmamak için göçmen durumunda olan tüm vatandaşlarımız sandığa gitmeli ve oylarını kullanmalı” dedi.

Salihi, “Irak Meclisi’nde Türkmenlerin sesinin duyulmaya devam etmesi ve daha da güçlenmesi için geniş katılımı sağlamanın milli ve vatani görevimiz olduğunu unutmayalım” dedi.

ITC Türkiye Temsilcisi Hicran Kazancı ise yaptığı açıklamada, “Bu sadece bir seçim değil bizim için, bir sayım ve Kerkük’ün Türkmeneli bölgesinin aidiyetini, kimliğini belirleme seçimidir. Bu nedenle biz gerçek oranımızı bu seçime katılarak göstermek zorundayız” dedi.

Kerkük Vakfı Başkanı Erşat Hürmüzlü de “Türkiye’de mevcut 18 yaşın üstündeki herkesin sandığa gitmesi milli bir görevdir diye bakıyoruz. Bu milli görevi yerine getirmelerinden çok ümitliyiz. Sandığa gitmemek gerçekten bu davaya çok büyük zarar verir; Irak’taki Türkmen gerçeğine gölge düşürebilecek eylem olur. Bunu hiçbir Türkmen kardeşimizin göze alacağını zannetmiyorum. Hepsinin sandıklara gitmeleri hepimizin temennisidir” diye konuştu.

Irak Türkmenleri Derneği Başkanı Mehmet Tütüncü de, “Bu seçim, Türkmenler için çok farklı anlamlar taşıyor çünkü bu, Türkmenler için aynı zamanda bir varlık mücadelesidir, sadece seçim değildir” dedi.

Türkmeneli Araştırma ve Düşünce Merkezi Başkanı Cüneyt Mengü ise, “Türkiye’deki Iraklı Türkmenlerin, hedeflediğimiz milletvekili sayısına ulaşabilmek için sandığa gitmesi gerekiyor. Bu seçimde Türkmenler kendi varlığını kanıtlayacak” dedi.

 

Klipli sandık çağrısı

Öte yandan Türkmenlerin sandığa gidip oylarını kullanması gerektiğini anlatan bir de seçim şarkısı klibi yayınlandı. Türkmeneli coğrafyasının tamamına hitap edilen ve Türkmen lider Salihi’nin görüntülerine de yer verilen klipte, “Irak’ın üçüncü temel unsuru olan Türkmenlerin seçimlerde oylarını kullanmasının önemi” vurgulandı.