SALİH MÜSLİM’İN KERKÜK’TE İŞİ NE?

SALİH MÜSLİM´İN KERKÜK´TE İŞİ NE?

Fevzi Türker

1951´de HALEP´ e bağlı AYNÜLARAP´ ta (KOBANİ) doğan, 1977´de İstanbul Teknik Üniversitesi, Mühendislik Bölümü´nü bitiren Salih Müslim, 2003 yılında Kürdistan Demokratik Partisi´nden ayrılarak halen liderliğini üstlendiği Demokratik Birlik Partisi´ne (PYD) katıldı. Salih Müslim´in bir oğlu 2003´te TEL ABYAD´ DA katıldığı bir silahlı çatışmada öldürülmüştür.
Demokratik Birlik Partisi´nin (PYD) silahlı kanadı olan Halk Savunma Örgütü´nün (YPG) üyeleri PKK´ NIN üçte birini teşkil ettikleri bilinmektedir ve bu üyeler PKK kamplarında yıllarca çarpışarak her türlü silahlı eğitimi almışlardır. Suriye krizi patlak verince SURİYE´NİN kuzey bölgelerine geçen bu silahlı YPG unsurları faaliyetlerine başlamışlar, daha sonra da, Türkiye´nin yanlış Suriye politikasına tepki olarak Esat rejiminin sunmuş olduğu maddi ve askeri destekle, bölgede bazı şehirleri ele geçirerek kantonlar olarak dünyaya ilan etmişlerdir.
Suriye Kürtleri gündemde değilken, Türkmenler 1990´dan beri yurtiçi ve dışında hep gündemde olmuşlardır. Ancak bugüne dek örgütlenmemeleri, silahsız kalmaları, , gösteriş ve göstermelik işler gibi toplumsal hastalıkları, mezhepsel bölünmeleri, izledikleri politika ve yöntemlerin yanlışlığı, dış destekçilerinin olmayışı gibi olumsuz nedenlerin önüne geçilmediği takdirde TÜRKMENLER, 30-40 yıl sonra toprak, dil, ve milli kimlikleri dahil olmak üzere her şeylerini kaybedebilirler.

Adı sanı duyulmayan Salih Müslim ve lideri olduğu partisi (PYD) birkaç yıl önce uygulamaya koyduğu politikalarla, sahip olduğu silahlı güç ve batı ülkelerinin verdiği destekle Suriye´nin kuzeyinde bir Kantonlar devleti kurma çalışmalarını hızlı adımlarla sürdürmektedir.
Salih Müslim 2013´te Türkiye´ye gelerek İstanbul´da Dışişleri Bakanlığı ile Mit yetkilileriyle, bir sene sonra da Ankara´da Başbakan Ahmet DAVUTOĞLU ile görüşerek Türkiye´nin desteğini aramıştır. Türkiye Cumhuriyeti hükümeti 2014´te PEŞMERGE´E güçlerine, KOBANİ´YE TÜRKİYE toprakları üzerinden geçiş izni vermesine rağmen, Salih Müslim Türkiye´nin yanında değil ESAD´IN yanında durmayı tercih etmiş ,ve daha sonra Türkiye için Suriye ile savaşmayacaklarını bildirmiştir.
PYD lideri Salih Müslim 13 Haziran 2016 tarihinde Kerkük´e ani bir ziyaret yaparak valilik binasında, Kerkük Valisi Necmettin Kerim´le bir araya gelerek görüşmeler yapmıştır, görüşmede nelerin konuşulduğu açıklanmamıştır.Ancak bizim tahminimize göre, SALİH MÜSLİM´İN ziyaretinin nedenleri arasında, partisi PYD için Kerkük´te TEMSİLCİLİK açmaktır. PYD lideri Salih Müslim´in Kerkük´e yaptığı ziyaretin, Kerkük Valisi Necmettin Kerim´in Amerika´daki ´´Kerkük´ün Kürdistan´a dönmesinin zamanı gelmiştir´´ demecinin ardından hemen sonra gerçekleşmesi düşündürücüdür.

Görüşmesinin sonunda Vali Necmettin Kerim verdiği yanıltıcı demecinde, Kerkük halkının PYD´Yİ desteklediğini iddia etmiştir. Salih Müslim ise yıllardır Talabani ile Barzani´nin söylediklerini tekrarlayarak, Kerkük´ün Kürtlerin Kudüs´ü olduğunu iddia etmiştir.Salih Müslim ve diğerleri bilmelidirler ki,KERKÜK tarihi bir Türkmen şehridir öyle de kalacak ve tarihin hiç bir döneminde KÜRDİSTAN´NIN bir parçası olmamıştır.
KERKÜK Türk´tür Türk kalacak diyoruz, ama KERKÜK´ÜN sahipsiz olduğunu ya bilmiyor ya da bilmek istemiyoruz. KERKÜK´E, Türkiye hariç herkes sahip çıkıyor. KERKÜK´TE ve civarında Farsça konuşan tek bir kişi yok iken, İRAN aylar önce Humeyni Kültür Merkezi´nin açılışını yaptı. Talabani ve Barzani ikilisi Kerkük dahil tüm TÜRKMENELİ yurdunu KÜRDİSTAN´NIN ayrılmaz bir parçası olduğunu iddia etmekte ve KERKÜK´Ü de Kürtlerin Kudüs´ü olarak görmektedirler. Son olarak da Kürtlerin Kudüs´ü kervanına, Salih Müslim´in katıldığına da şahit olduk.
Düne kadar BEŞŞAR ESAD rejiminin kölesi olan, hatta Suriye´de Kürtçe olan kendi dilini konuşamayan Salih Müslim bu gün, Türkiye´nin yanlış Suriye politikasına tepki olarak BEŞŞAR ESAD rejiminden para ve silah yardımları alabilmektedir. BEŞŞAR ESAD ile batının destekleri sayesinde ayakta durabilen ve federal bölgeye sahip olmak üzere olan SALİH MÜSLİM bile Kerkük´ü ziyaret edebiliyor ve Türkmenlerin gözünün içine bakarak KERKÜK´ÜN Kürtlerin Kudüs´ü olduğunu iddia edebiliyor.