Sincar yasa dışı gruplar tarafından idare ediliyor

AA / Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakanı Aydın Maruf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Irak hükümeti ile IKBY arasında 9 Ekim’de imzalanan ve terör örgütü PKK’nın Sincar’daki varlığını sonlandırmayı öngören anlaşmaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Terör örgütü DEAŞ’ın 2014’te Sincar’ı işgalinden sonra burada yaşayan insanların birçoğunun evlerini terk ettiğini hatırlatan Maruf, bu kişilerin Duhok, Erbil, Süleymaniye ve Irak’ın diğer şehirlerine göç etmek zorunda kaldığını söyledi.

Maruf, Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bölge Bakanlığı olarak, kamplarda zor şartlar altında yaşamlarını sürdüren Ezidilerin durumunu yakından takip ettiklerini aktardı.

Maruf, Irak’taki Türkmenlerin durumuna ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

Türkmenlerin Irak’ın önemli bir unsuru olduğunu belirten Maruf, Irak Anayasası’na göre ülkenin üçüncü, IKBY’nin ise ikinci ana unsurunu oluşturduğunu vurguladı.

Aydın Maruf; “Türkmenler, siyasi haklarını her zaman barışçıl bir şekilde ve diyalog yoluyla korumaya çalıştı. Bizler, bu haklarımızı Anayasa’da belirtildiği çerçevede Irak hükümetinden talep ettik. Irak’ta kurulan yeni kabinede bizlere verilen Türkmen bakan sözü maalesef uzun süredir gerçekleştirilmedi. Türkmenleri temsil edecek bir bakanın kabinede yer alması önemlidir. Türkmenler her zaman birlikte yaşamayı destekledi.”