Suriyeliler ülkelerine döner mi? Suriye’de güncel gelişmeler ne

SURİYE’DE ÇATIŞMALARDAN ÖNCEKİ YERİN ÇOK GERİSİNDEYİZ

Ahmet Sağlam’ın, YouTube’da hazırlayıp sunduğu “Konuşulmayan Gündem” programına katılan Suriye Türkmen Dernekler Federasyonu Başkanı Tarık Sulo Cevizci; Suriye’deki son gelişmelerle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunurken Esad’ın son Moskova ziyaretini, Suriyelilerin ülkelerine dönüp dönemeyeceğini ve Suriye Türkmenlerinin bölgedeki varlığını değerlendirdi.

Esad’ın son Moskova ziyareti Suriye’deki çatışmaların tekrardan hızlanacağının habercisi olabilir

Suriye’nin şu an dört bölgeye bölündüğünün söyleyen Cevizci, bölgede Esad’ın ve PKK/YPG’nin son zamanlarda ciddi bir alan kazancının olduğunu ifade etti. Son zamanlarda Suriye’deki çatışmalar durmuş gibi görünse de Rusya’nın İdlib bölgesine hava bombardımanı ile taciz ettiğine değinin Cevizci, “bunda maksat yeni tavizler koparmaktır ayrıca Esad’ın son Moskova ziyareti de bununla bağlantılıdır amaç yeni alanların kazanımını elde etmektir” dedi. Suriye rejiminin ve Moskova’nın Suriye’deki çözüm önerisinin askeri çözüm önerisi olduğunun değinen Cevizci, “Suriye rejiminin ve Moskova’nın amacının muhalefetin elindeki bölgeleri tamamen ele geçirmektir çünkü rejim PKK/YPG kontrolündeki yerlerle ilgili çok bir sorununun olacağını düşünmüyor, onlarla bir şekilde anlaşacaklarına inanıyorlar” dedi. Esad’ın son Moskova ziyaretinde Putin’in yaptığı açıklamalarında bunun güçlendirdiğini söyleyen Cevizci, “Putin açıklamasında Suriye’de rejimin Suriye’nin %90 kontrol ettiğini ifade etti ben açıkçası düşündüm, bu %90’lık alan neresi? Acaba PKK/YPG’nin kontrol ettiği alanları da mı kendi kontrol ettikleri alanlar olarak görüyorlar işte bu açıklama aslında rejim ve PKK/YPG’nin arasında ciddi bir sorun olmadığını düşüncesini güçlendiriyor” dedi.

Suriye’deki Türkmen siyaseti neredeyse ölmüş durumda

Suriye’deki Türkmen siyasetinin neredeyse ölmüş bir durumda olduğunu ifade eden Cevizci, Suriye bu kadar kritik bir durumdan geçerken bu süreçte Türkmenlerin lokomotif olması gerekliyken Türkmenlerin masada dahi olamaması bu denklemin içerisinde yer alamaması çok üzüntü verici bir durum” dedi.  Ayrıca Cevizci, Türkmenleri ulusal ve uluslararası alanda temsil edecek bir kurumunun olmamasına dikkat çekerken bu durumun sürdürülebilir bir şey olmadığını, bir an önce bölgede Türkmen siyasetinin ihya edilmesi gerektiğini vurguladı.

Suriye’deki Türkmen varlığı Suriye çatışmalarının başladığı yerin çok gerisinde

Fırat Kalkanı Harekatı’na kadar bölgede Türkmen kuşağının bittiğini, muhalefetin de çok ciddi bir alan kaybettiğini ifade eden Cevizci, Fırat Kalkanı Harekâtı ile birlikte kazanımların elde edildiğini söyledi. Bugün Türkmen Dağı başta olmak üzere Türkmen yerleşim bölgelerinin çoğunun elden gittiğinin altını çizen Cevizci, gelinen noktada Suriye genelinde Suriye Türkmenlerinin %90’ının göç ettiğini, Suriye genelinde ise ciddi bir Türkmen varlığından söz etmenin zor olduğunu vurguladı.

Suriyeli göçmenlerden ülkelerine dönecek olanlar sadece yaşlılar ve burada tutmayanlar olur

Türkiye’de gözünü açan kuşağın ve Türkiye’de iş kurarak veya çalışarak sistemin entegre olmuş kuşağın Suriye döneceğini düşünmediğini ifade eden Cevizci, Suriye döneceklerin sadece yaşlılardan ve Türkiye’de tutmayanlardan oluşacağını belirtti. Türkiye’de kalacak göçmen nüfusun ise her geçen gün artığının altını çizen Cevizci, yeni bir göçle karşı karşıya kalmamak gerektiğini söyledi. Suriyeli göçmenlerin Türkiye’de sadece destekleler yaşadığı algısının ise doğru bir algı olmadığını vurgulayan Cevizci, Suriye göçmenlerinin arasında iş hayatının içinde ciddi yer edinmiş kişilerin olduğunu ve bunlarında Türk vatandaşlarını da istihdam ettiklerini belirtti. Bayramlarda Suriye gidiş ve gelişlerin ise geri dönüşleri özendirmek maksatlı olduğuna değinen Cevizci, “bu şekilde göçmenlerin toprakları ile olan bağlarının güçlü tutulmaya çalışıldığını” ifade etti.

Programın YouTube bağlantısı: https://www.youtube.com/watch?v=RpGlcuztpQg