T.C. Cumhurbaşkanı Erdoğan Güney Kore’de

Yunus KÜZECİ / T.C Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başkent Seul’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda, Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ile yaklaşık bir saat süren baş başa görüşme gerçekleştirdi.

Ardından heyetler arası görüşmelere başkanlık eden iki lider, toplantının basına açık kısmında konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerine, “Sayın Başkan, öncelikle geldiğimiz andan itibaren şu ana kadar gösterilen ev sahipliğine çok çok teşekkür ediyorum.” diyerek başladı.

Her şeyden önce Güney Kore ve Kuzey Kore arasında yapılan, dünya barışına çok ciddi katkısı olacak görüşme dolayısıyla şahsı ve milleti adına tebriklerini ileten Erdoğan, “Zira dünyadaki oluşan korkuları, endişeleri ortadan kaldıran bir görüşme olmuştur. Bunu başarılı bir şekilde gerçekleştirmeniz sebebiyle sizleri tebrik ediyoruz. Temenni ediyoruz ki bu kararlılık bundan sonra da aynen devam eder.” değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan, özellikle bu sürecin Kuzey Kore’nin farklı ülkelerle de görüşmelerini devam ettirirse çok daha olumlu görüşmelere vesile olacağına işaret ederek, “Bizler Türkiye olarak, bu konuda üzerimize düşen görev neyse bunları yapmaya hazırız.” ifadesini kullandı.

“YAKIN İŞBİRLİĞİNDE MUTABIK KALINDI”

İki liderin, Türk Hükümeti tarafından öncelik verilen “2023 Vizyonu”nun başarıyla gerçekleştirilmesi için yakın iş birliğinde bulunma hususunda mutabık kaldığına vurgu yapıldı.

Ülkeler arasında başarılı altyapı iş birliğinin sembolü haline gelen ve Koreli şirketlerin yer aldığı Yavuz Sultan Selim Köprüsü projesinin başarıyla tamamlanmasının ardından, Çanakkale 1915 Köprüsü projesinin hızla ilerlemesinden duyulan memnuniyetin belirtildiği açıklamada, “Ayrıca ulaşım, altyapı, enerji ve savunma sanayi alanları dahil olmak üzere iş birliği projelerini genişletmeye yönelik çabalarını sürdürme hususunda anlaşmışlardır.” bilgisi aktarıldı.

Açıklamada bilim, teknoloji ve Ar-Ge alanlarında ikili iş birliğinin dördüncü sanayi devriminde müştereken hareket edebilmek amacıyla büyük önem taşıdığı hususunda hemfikir olunduğu bildirildi.

Söz konusu alanlarda iki ülke arasındaki uzman değişiminin artırılması ve yeni iş birliği alanlarının aranması için çaba gösterilmesi hususunda da mutabık kalındığına işaret edilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

“İki lider, 2011’de Ankara’da Kore Kültür Merkezi’nin kurulmasının ardından, Seul’de Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nin yakın zamanda kurulacak olmasını memnuniyetle karşılamış; kültür, turizm ve eğitim alanlarında temasları artırma hususunda mutabık kalmışlardır. Ülkelerinin sadece ikili düzeyde değil, çok taraflı platformlarda ve BM dahil olmak üzere uluslararası kuruluşlarda da yakın iş birliği içinde olmalarını memnuniyetle not etmişler ve mevcut iş birliğini daha da güçlendirme hususunda mutabık kalmışlardır.

Özellikle orta ölçekli güçte bir iş birliği mekanizması olarak ortaya çıkan MIKTA’yı daha da güçlendirme ve zirve düzeyine yükseltilmesi dahil MIKTA iş birliği seviyesini geliştirme yollarını ele alma hususunda anlaşmışlardır. G20’nin uluslararası ekonomik iş birliğindeki önemini teyit eden iki lider, G20 bünyesinde iş birliğini sürdürme hususunda mutabık kalmışlardır.”