Trump’un yılbaşındaki sürpriz Irak ziyaretinin ayrıntıları ortaya çıktı

Irak Dışişleri Bakanı Muhammed Hekim, ABD Başkanı Donald Trump’un ülkesine yaptığı sürpriz ziyaretiyle ilgili açıklama yaptı.

Trump’un yılbaşı gecesi Irak’a yaptığı sürpriz ziyaretin içeriğini paylaşan Hekim, ziyaretin gizli olduğunu belirterek, “Başbakan Adil Abdulmehdi benden ziyaretle ilgili Cumhurbaşkanını haberdar etmemi istedi. Başbakanın Anbar ilindeki Ayn el Esad askeri üssüne giderek Trump’u karşılaması ve ziyaretin üç saat sürmesi planlanıyordu ancak ABD tarafı bize ziyaretin sadece iki saat süreceğini ve Trump’un Abdülmehdi ile görüşmek için sadece 15 dakika zaman ayırdığını belirtmesi üzerine, Abdulmehdi bunu reddetti” dedi.

15 dakikanın bir sürü konuyu ele almak için yeterli olmadığını söyleyen Irak Dışişleri Bakanı, “Başbakan Abdulmehdi ülkenin egemenliğini korumak için Ayn el Esad askeri üssüne gitmeyi reddetti” şeklinde konuştu. Irak Dışişleri Bakanı Trump ile Abdulmehdi’nin daha sonra sekiz dakikalık bir telefon görüşmesi yaptıklarını kaydetti.

Dışişleri Bakanı Mike Pempeo’nun iki hafta önce Irak’a yaptığı sürpriz ziyarete ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Hekim, ziyaretin önemli olduğunu ve ABD’nin İran krizine ilişkin tavrını belirlediğini kaydederek, “Pompeo ile bir araya gelen Başbakan Abdulmehdi, Irak’ın İran ile güçlü ilişkileri bulunduğunu ve İran ile ekonomik ilişkilerinin yanı sıra elektrik ve gaz ithalinin bu ülkede yapılığını aktardı” şeklinde konuştu.