TÜFED’den Basın Bildirisi

Değerli Basın Mensupları ve misafirler,
DAİŞ terör örgütünün 2014’ten beri Irak’ta Türkmen bölgelerinin önemli bir kısmını işgal etmiştir. Bu sefer DAİŞ’le mücadele adı altında Türkmen bölgelerine yerleşen ve uluslararası terör örgütleri listesinde bulunan PKK Türkmenleri tedirgin etmektedir. PKK’nın Türkmen bölgelerinde bulunması özellikle gergin olan Kürt- Türkmen ilişkilerini daha da germektedir. Her fırsatta Türkmenlere yönelik tehditler savuran ve son dönemlerde Kerkük’ün merkezinde bazı kritik bölgelerde gizlice oluşturdukları hücre evleri vasıtasıyla bir iç savaş çıkarmak hazırlığında olduklarını göstermektedir.

Son dönemde PKK terör örgütü Kerkük’ün yanı sıra Türkmen Dakuk ve Tüzhurmatu şehirlerinde kurmuş oldukları karargâhlar aracılığıyla bölge halkını tehdit etmekte ve insan kaçırma eylemleri düzenlemektedirler. 13 Haziran 2016 tarihinde PYD lideri Salih Müslim Kerkük’ü ziyaret etmiş ve Kürt asıllı Amerikan vatandaşı olan Kerkük Valisi Necmettin Kerim tarafından sıcak bir şekilde karşılamanın akıllarda bıraktığı soru işaretleri henüz yanıt bulmazken, 23 Eylül günü bu sefer Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ve beraberindeki heyet Kerkük’ü ziyaret etmiştir.

Ağustos 2012’de Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Kerkük ziyaretine büyük tepki gösteren ve diplomatik kiriz yaratmaya kalkışan Irak Merkezi Hükümeti nedense ne terör PYD örgütünü PYD lideri Salih Müslim’in ve ne de HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın ziyaretlerinden en ufak bir rahatsızlık duymamıştır ve her hangi bir tepki de göstermemiştir.

Perde arkasında dönen karanlık oyunların farkında olan Irak Türkmen Cephesi Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşat Salihi 17 Eylül tarihinde Kerkük’te düzenlediği basın toplantısında PKK terör örgütünün planlarını deşifre ederek, Irak Merkezi Hükümetini ve bölgesel Kürk yönetimini uyararak bu terör örgütünün bir an önce Irak topraklarından çıkartılmasını istemiştir.

ITC Başkanı Salihi’nin bu haklı istek ve endişesi ne Irak Hükümeti ne de Bölgesel Kürt yönetimi nezdinde bir karşılık bulmadığı gibi aksine bazı karanlık gruplar ve PKK tarafından tehditler almaya başlamıştır.
Bizler Türkiye’de bulunan Türkmen Sivil Toplum Örgütleri olarak başta Irak Merkezi Hükümetini ve Bölgesel Kürt Yönetimini bir kez daha uyarıyoruz, iş işten geçmeden bu teröristlerin Türkmen bölgelerinden çıkartılmalarını talep ediyoruz. Aynı zamanda başta Türk Hükümeti olmak üzere Türk siyasi partileri ve sivil toplum örgütlerinin de Türkmenleri bu haklı mücadelelerinin yanında olmasını bekliyoruz.
Bu vesileyle Irak Türkmen Cephesi Genel Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşat Salihi’nin haklı tavır ve kararlarının yanında olduğumuzu beyan ediyoruz.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur

Kemal Beyatlı
Türkmeneli Dernekler Federasyonu
Genel Sekreteri