Türk Dünyası Belgesel Film Festivali ve Yarışması

Ş.Küzeci/Merkezi Ankara’da bulunan Dünya Gazeteciler Federasyonu Türk Dünyası için bir ilke imza atıyor.”Türk Dünyası Film Festivali ve Yarışması” yapılıyor.

Türkiye başta olmak üzere yedi Türk Cumhuriyeti,Özerk Türk Cumhuriyetleri,Türk Toplulukları ve Akraba Topluluklarını kapsayan “Belgesel Film Festivali ile Film yarışması yapılıyor.”Türk Kültürü ve Türk’ün Dünya’ya bakış açısı “ konulu film yarışmasının amacı Dünyanın değişik coğrafyasında yaşayan Türk Milletinin öz ve kök değerlerini öne çıkartarak;Türk kültürüne ve Türk Dünyasına hizmet etmek şeklinde ifade edilmekte.

Festival ve Yarışma Galasının İstanbul’da Türk Dünyası Belediyeler Birliğinin katkılarıyla yapılacağını belirten Festival Yürütme Kurulu Başkanı Menderes Demir  “Bu festival ve yarışma;Dünya Gazeteciler Federasyonu organizesi ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluğu,Niğde Üniversitesi,KKTC Yakın Doğu Üniversitesi,Türk Dünyası Belediyeler Birliği,TRT,Kültür Bakanlığı,Anadolu Ajansı, TİKA, TÜRKSOY, Yunus Emre Enstitüsü, Azerbaycan Matbuat Şurası,Türk Dünyası Gazeteciler Platformu,Kazakistan Türk Medeniyetleri Vakfı, Makedonya Türk Gazeteciler Birliği, Irak Türkmen Gazeteciler Cemiyeti-Kerkük, KKTC Genç TV, Mersin 200 TV, K. Maraş Aksu TV,Osmaniye ORT TV katkılarıyla yapılacaktır.

Festivale ve yarışmaya müracaatlar 18 Şubat 2016 tarihinde başlayıp 12 Ağustos 2016 tarihinde sona erecektir.Ön seçici kurul müracaat edilen filmleri 23 Ağustos 2016 tarihinde sonuçlandıracak,seçici kurul değerlendirme sonuçları 09 Eylül 2016 tarihinde açıklanacaktır.23 Eylül 2016 tarihinde İstanbul-Türkiye’de festival ödül töreni düzenlenecek, 24 Eylül 2016 tarihinde ödül alan filmlerin gösterimleri yapılacaktır.

Ayrıca ödül alan ve gösterime değer bulunan filmlerin 07-08 Ekim 2016 Bakü/Şeki/Gence-Azerbaycan’da,

17-18 Ekim 2016 tarihlerinde Niğde-Türkiye’de,28-29 Ekim 2016 tarihlerinde Almata-Kazakistan’da yapılacak.

İstanbul, Bakü, Niğde ve Almata’da belgesel film gösterimlerinin yanı sıra gerek ödül alan gerekse festivale katılan belgesel film yönetmenlerinin katıldığı söyleyişi,panel ve konferanslar da gerçekleştirilecektir.

Festival’de Birincilik için 15,000 TL,ikincilik için 10,000 TL,üçüncülük için 7,000 TL ödül öngörülürken seçici kurul tarafından gerekli görülürse mansiyon ödülü verilebilecektir.

Festivalin müracaatlara Dünya Gazeteciler Federasyonunun genel merkezine yapılacak ve yarışmayla ilgili şartname federasyonun www.tdgf1.com adresinde görülebilir ve tdgffestivali.com adresinden ve ön seçici kurul üyesi ve Niğde üniversitesi öğretim  Görevlisi Lokman ZOR (lokmanzor@nigde.edu.tr) öğrenilebilir.