Türkiye Libya’ya asker gönderiyor…

TBMM Genel Kurulu, Libya’ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresini görüşmek üzere Meclis Başkanı Mustafa Şentop başkanlığında toplandı.

Tezkere üzerine yapılan konuşmaların ardından oylamaya geçildi.

Elektronik yöntemle yapılan oylamaya 509 milletvekili katıldı. Tezkere 184’e karşı 325 oyla kabul edildi.

TEZKEREDE NE VAR?

Tezkere hükümete Libya’ya asker gönderme yetkisi veriyor. Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının Libya’daki görev süresi, bir yıl olarak belirlendi. Libya’ya gönderilecek asker sayısı ve kapsamı Mehmetçiğin hangi bölgede görev yapacağı ise Cumhurbaşkanı tarafından belirlenecek.

Tezkerenin kullanım amaçları “Milli çıkarlara yönelik her türlü tehdide karşı önlem almak, Libya’daki gayrimeşru grupların Türkiye’nin menfaatlerine yönelik, saldırılarını bertaraf etmek, Kitlesel göç gibi risklere karşı önlem almak, Libya halkına insani yardımların ulaşmasını sağlamak” şeklinde sıralandı.

ÖNCESİNDE USUL TARTIŞMASI

Tezkere görüşmeleri, CHP’nin başkanın tatilde olan Meclis’i olağanüstü toplantıya çağırma yetkisi olmadığını öne sürerek usul tartışmasıyla başladı. Usule ilişkin itirazlara yanıt veren Şentop, Anayasa’nın 93’üncü maddesine göre toplantı çağrısını yaptığını söyledi. Şentop, TBMM’yi değil, Genel Kurulu toplantıya çağırdığına dikkati çekerek, bunun Anayasa ve İçtüzük’e uygun olduğunu vurguladı.

Meclisi tatilde ve ara vermede toplantıya çağırmaya yönelik kuralların, Genel Kurulun ara vermesi halinde de geçerli olacağına işaret eden Şentop, “21 Aralık’ta alınan karar, bir tatil ve ara verme kararı değildi. TBMM bir tatilde ve ara vermede değildi. Sadece Genel Kurul toplanmama kararı almıştı. Ben TBMM’yi değil, Genel Kurulu toplantıya çağırdım. Aynı şey değil çünkü 21 Aralık’ta alınan karardan sonra TBMM’de komisyonların çalışmalarını sürdürmelerine bir engel yoktu” diye konuştu.

Tezkerenin okunmasının ardından parti gruplarına adına konuşmalar yapıldı.

KAYNAK: NTV