Türkiye Oruç Reis’le güneyindeki Yunan-Rum-Mısır kuşatmasını kırıyor

Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve Mısır, Türkiye’yi ana karasına hapsetme planları peşinde koşarken, Türkiye bu plana Oruç Reis’in Doğu Akdeniz’deki sismik araştırma faaliyetlerini sürdürerek yanıt veriyor. Yunanistan, Ege ve Doğu Akdeniz’de, Türkiye’nin önünü kesme hayalleriyle son yıllarda GKRY, Mısır ve İsrail’le iş birliğini güçlendirmeye çalışıyor.

Söz konusu plana meydan okuyan Türkiye ise meşru çıkarlarını diplomatik ve askeri araçlarla korumaya devam edeceği mesajını yineliyor. Türkiye, temmuz ayında Oruç Reis sismik araştırma gemisinin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerini, Almanya ve Avrupa Birliği’nin (AB) yürüttüğü diplomasiye şans tanımak için iyi niyet göstererek bir süre askıya aldı.

Ancak Yunanistan’ın 6 Ağustos’ta Mısır’la deniz yetki alanlarına ilişkin Türkiye’yi dışlayarak oldubittiye getiren bir anlaşma yapması üzerine Ankara, sismik araştırmalara kaldığı yerden devam etme kararı aldı. Diplomatik kaynaklara göre, Yunanistan ile Mısır, uluslararası hukukun hakkaniyete ve eşitliğe dayalı paylaşım prensiplerini ihlal ederek imzaladığı anlaşmayla Yunan ana karasından Kuzey Afrika’ya uzanan bir deniz yetki alanı kurup Türkiye’yi Anadolu yarımadasına hapsetmek istediğini gösterdi.

Bunun üzerine önceki akşam Antalya açıklarından demir alan Oruç Reis, hedeflenen alana intikal ederek çalışmalarına yeniden başladı.