TÜRKİYE’DE 3 AY SÜREYLE OHAL İLAN EDİLDİ

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kritik MGK ve Bakanlar Kurulu toplantısında basın açıklaması düzenledi. Erdoğan, üç ay süreyle OHAL kararı alındığını ifade etti. 15 Temmuz gecesi başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişiminin ardından MGK ve Bakanları Kurulu toplandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklama yaptı:

Ülkemizin milletimizin göz bebeği olan TSK’da kümelenmiş bir grup darbe girişimi başlatmıştır. FETÖ üyesi oldukları anlaşılan bu grup devlete ve millete karşı saldırıya geçmiştir. TBMM, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ve çeşitli yerler saldırı altında kalmıştır. Hamd olsun bu teşebbüs amacına ulaşamamıştır. Darbecilerin silahları da tankları da milletimiz karşısında işe yaramamıştır. Milletimiz Menderes’e sahip çıkamama üzüntüsünü sürekli yaşamıştır. 15 Temmuz 2016 tarihi bu kötü gidişe dur denilen bir dönüm noktası olmuştur. Ülkemiz tarihinde ilk defa milletimiz tarafından bir darbe girişimi engellenmiştir. Darbe girişiminin haber alındığı andan itibaren Emniyet teşkilatımızla, Başbakanımızla yakın çalışma içinde oldum.

3 AY SÜREYLE OHAL KARARI

Bugün önce MGK’yı topladık ardından Bakanlar Kurulu toplantısını gerçekleştirdik. MGK sonrasında ülkemizde Anayasa’mız uyarınca OHAL ilan edilmesini hükümete tavsiye etme kararı aldık. Türkiye’de 3 ay süreyle OHAL ilan edilmesi kararı alındı. Olağanüstü hal ilanının amacı ülkemizde demokrasiye, hukuk devletine, vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerine yönelik bu tehdidi ortadan kaldırmak için gereken adımları en etkin ve hızlı şekilde atabilmektir. Darbe girişimi kimlerin hukuk devletinin yanında olduğunu kimlerin darbecilerin yanında olduğunu gösterdi.

Önüne arkasına bakmadan paletlerin altına yatan 32 yaşındaki bir bayan şehadete yürüyor. Bunlar bu denli vahşi. Durmadılar ama milletim de durmadı. Saatlerce bulunduğu yerleri terk etmeyen vatandaşların her biri İstiklal Harbi torunları olduğunu kanıtladılar. Darbe girişiminin bastırılmasının ardından günlerdir demokrasi nöbeti tutan vatandaşlarımızın her biri tarihe altın harflerle adlarını yazdırdıklarını bilmeli. Kendilerine ’emir bizdedir’ diyenleri alnından vuran ve kendisi de şehit düşen kardeşimi de buradan anıyorum. Milletimizin yanında olanlara teşekkür ediyorum Darbecilerin karışısında olan tüm medya kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum. Ülkemizin yaşadığı tehditle mukayese edilemeyecek küçük ölçekteki olaylara karşı bu kararları alan Avrupa’nın bu kararı eleştirme hakkı yoktur.

BİLDİRİ YAYINLANDI

“1. “Fetullahçı Terör Örgütü” adı verilen bir ihanet çetesi, 15 Temmuz 2016 Tarihinde, Türk Silahlı Kuvvetleri İçindeki mensupları vasıtasıyla silahlı bir darbe girişimi başlatmıştır.
Bu örgüt, kuruluş aşamasından itibaren etkisi altına aldığı eğitim kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, medya kuruluşları, ticari kuruluşlar ve kamu görevlileri aracılığıyla milleti ve devleti kontrol altında tutmayı amaçlamaktadır. Türk Silahlı kuvvetleri içerisinde yuvalanmış asker elbisesi içerisine girmiş eli kanlı terörist canilerini harekete geçirerek ülke yönetimine el koymaya çalışan Fetullahçı Terör Örgütünün bu girişimi, milletimizin feraseti, cesareti ve fedakârlığı ile güvenlik güçlerimizin kahramanca mücadelesi sayesinde başarısız olmuştur.
Bu tarihi süreçte canlarını hiçe sayma pahasına milli iradeye ve demokrasiye sahip çıkan aziz milletimiz, siyasi partilerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız ve medya kuruluşlarımız, tüm görüş farklılıklarını bir tarafa bırakarak silahlı darbe girişimi karşısında tek vücut olmuş ve meydanları çete mensubu terörist hainlere terk etmemiştir.
Devletimiz, milletiyle el ele vererek, ertesi gün akşam olmadan silahlı darbe girişimini bastırmış, durumu kontrol altına almıştır.”

  1. Kurulumuzca sivil, asker, polis tüm şehitlerimize rahmet, gazilerimize acil şifalar dilenmiştir.
  1. Kurulumuz, demokrasiye, temel hak ve özgürlüklere, hukukun üstünlüğüne olan bağlılığı bir kez daha teyit etmiştir. Toplantıda, kurul üyelerinin değerlendirmeleri doğrultusunda, bundan sonra atılması gereken adımlar detaylı olarak görüşülmüştür. Bu çerçevede, demokrasimizin, hukuk devleti ilkesinin, vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerinin korunmasına yönelik tedbirlerin etkin bir şekilde uygulanabilmesi amacıyla, Anayasamızın 120. maddesi gereği, Hükümete olağanüstü hal ilan edilmesi tavsiyesinde bulunulması kararlaştırılmıştır. Bu tavsiye, sadece ve sadece demokrasiye, hukuk devletine, hak ve özgürlüklere yönelik tehditlerin ortadan kaldırılması için yapılacak çalışmaları kolaylaştırma amacına yöneliktir.

Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunulur.”

OHAL kararı Resmi Gazete’de yayımlanarak saat 01.00 itibariyle yürürlüğe girdi.