“Türkmen Eller Okuma Bayramı ve Resim Sergisi”

Aybeniz Küzeci/// Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı ve Türk Sanat Topluluğu tarafından düzenlenen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Etkinlikleri Kapsamında ki “Türkmen Eller Okuma Bayramı ve Resim Sergisi” 19 Nisan 2019 günü Gazi Üniversitesi Neşe Yağız Konferans Salonunda gerçekleşti.

Etkinlik Aziz Şehitlerimiz için Saygı Duruşu, Türkmeneli Marşı ve İstiklal Marşı’nın ardından başladı. Programın açılış konuşmasını Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı başkanı Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu yaptı. Çakmakoğlu, Irak’ta ki Türkmen Varlığından kısaca bahsettikten sonra bu projede yer aldıklarından dolayı üniversite olarak çok mutlu olduklarını ifade etti. Çakmakoğlu, ‘Adı Türkmeneli olan bir devlet kurulmalıdır ve bu ülkenin başkenti Kerkük olmalıdır. Bu kimine göre hayal olabilir ama unutmamalıyız ki her şey hayal etmekle başlar’ dedi.

Programda 3 yıl önce bölgede olumsuz şartlar ve koşullar yüzünden Türkiye’ye göç eden Türkmen genci Ömer Eyat’ta bir konuşma gerçekleştirdi. Türkiye’ye geldiği zaman eğitimine ara veren ve çalışmak zorunda olan Ömer’e tesadüf eseri karşılaştıkları Gazi Üniversitesi Hocalarından Prof. Dr. Ayşe Yücel Çetin destek oluyor. Çetin, Ömer’in eğitimine devam edebilmesi için girişimlerde bulunuyor ve Ömer Tömer’e başlıyor. Ömer Eyat, bu projede emeği olan ve kendisine destek olan tüm Gazi Üniversitesi ailesine teşekkürlerini iletti.

Ömer Eyat’ın ardından Doç. Dr. Meltem Demirci Katrancı, Irak’tan Türkiye’ye kaçış hikâyesini anlattı ve Ömer’e hayatı boyu eli sadece kalem tutsun diye bir kalem hediye etti. Katrancı yıllar önce Irak’ta yaşarken babası önde gelen Türkmen liderlerinden Fazıl Demirci olduğu için ülkesini terk etmek zorunda kalmış. Türkmen lideri Şehit Necdet Koçak ve dava arkadaşları o dönemde yakalanıp hapse atıldıklarında, Necdet Koçak bir şekilde dışarıya haber gönderiyor ve Türkmen liderlere ülkeyi terk edin çağrısı yapıyor. Fazıl Demirci ve ailesi de bu çağrı üzerine Türkiye’ye göç ediyor. Necdet Koçak’ın idam edilmeden önce yaptığı bu çağrı sayesinde pek çok Türkmen ailenin hayatı kurtuluyor.

ITC Ankara Temsilcisi Mehmet Tütüncü de projeyi düzenleyen herkese teşekkürlerini iletti.  Programa katılamayan ITC Başkanı Erşat Salihi, bir video göndererek Türkmen çocuklarının bayramını kutladı ve projeden dolayı yetkililere teşekkürlerini iletti.

30 hafta boyunca eğitim gören Türkmen balaları şiirler okuyarak ve şarkılar söyleyerek bir gösteri gerçekleştirdiler.

 

Programın sonunda Türkiye’ye sığınan Türkmen balalarına aldıkları 30 haftalık Resim ve Türk Dili dersleri için belgeleri ve hediyeler verildi. Projeye destek veren Beşiktaşlı Sanayici İşadamları ve Yatırımcılar Derneği’de etkinlikte Türkmen balalarına hediyeler verdi.

 

Etkinliğin sonunda Resim Sergisi’nin açılışı gerçekleşti.