Türkmen Milli Yazarı Dr. Nefi Demirci Ankara’da Onurlandırıldı

Ş.Küzeci/ Irak Milli Türkmen davasını önder şahsiyetlerinden sayılan araştırmacı yazar ve tıp doktoru Nefi Demirci 85 yaş gününde Ankara’da onurlandırıldı. Türk Dil Kurumunun katkılarıyla Ankara TDK salonunda Türkmeneli Vakfı, Kültür Merkezi tarafından Nefi Demirci için “Onur Günü” düzenlendi. Onur günün programı Kokteyl ile başladı.  Selamlama ve saygı duruşu, İstiklal Marşının ile Türkmeneli marşının okunmasından sonra Nefi Demirci’yi anlatan kısa bir sunum Dr. Şemsettin Küzeci tarafından takdim edildi. Toplantıya, Eski Bakanlardan Sadi Somuncuoğlu ile Halil Şıvgın da katıldı.

Açılış konuşmalarını TKM Başkanı Dr. Mustafa Ziya ile TDK Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülseveni yaptı. Ardından Protokol konuşmalarına geçildi. Milli Düşünce Merkezi Başkanı Sadi Somucuoğlu, Sağlık eski Bakanı Halil Şıvgın, Türkmeneli Vakfı Başkanı Fatih Türkcan, Türkmeneli Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Aydın Bayatlı, TÜRKSOY temsilcisi Cavit Mosumlu, Türk Ocakları Ankara Şb. Başkanı Türkan Hacaloığlu, Irak Milli Türkmen Partisi Kurucu Başkanı Dr. Muzaffer Arslan, Türkmeneli Gazetesi Başyazarı Necat Kevseroğlu, birer konuşma yaparak Nefi Demirci’nin uzun yıllar Türkiye’de aktif faaliyetlerinden ve milli mücadelesinden bahsettiler. Böyle toplantıların yapılmasını önemine vurgu yaptılar.  Toplantıda usta Şair Niyazi Genç Osmanoğlu’nun oğlu Talak Bey Babasının Genç Osman şiirini seslendirerek onur gününe başka bir renk kattı.

Dünden Bugüne Kerkük “Kerkük’ün Siyasi Tarihi” Kitabı

İlk baskısı 1990 yılında İstanbul’da hazırlanan Bu kitabın ikinci baskısı TKM tarafından hazırlanarak yeniden Ankara’da TKM tarafından basıldı. Hem kitap hakkında hem de kendi düşüncelerini aktarmak amacıyla kürsüye çağırılan Dr. Nefi Demirci, Şemsettin Küzeci’nin sorularına cevap vererek hayatından kesitler anlattı. Özellikle de önemli hadiseleri tüp çıplaklıklarıyla dile getirdi. Onlardan Kerkük Katliamını gerçekleştiren canilerin idamları, Türkmen heyetinin eski Başbakanlardan Süleyman Demirel ve Bülent Ecevit ile görüşmelerinin perde arkasını açıkladı.

Nefi Demirci’ye Hizmet Ödülleri

Programın bu bölümünde Nefi Demirci’ye çok sayıda hizmet Ödülleri takdim edildi. Onlardan Türkmeneli Kültür Merkezi adına Dr. Mustafa Ziya ile Dr. Şemsettin Küzeci tarafından Hizmet ödülü ile Türkiye-Türkmeneli Kardeşliği atkısı takdim edildi. Hizmet beratı ise Sadi Somuncu ile Mustafa Ziya tarafından takdime dildi. Türkmeneli Vakfı adına Fatih Türkcan, Türkmen Dernekleri Federasyonu adına Dr. Aydın Beyatlı, Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Ankara Şb. Adına Abdülbasıt Kaddo, Kerkük Kültür Derneği adına Dr. Şemsettin Küzeci ile Dr. Muzaffer Arslan, Irak Edebiyatçılar ve Yazarlar Birliği- Türkmen Bürosu adına Necat Kevseroğlu ve Türkmen Yazarı Dergisi adına Felah Yazaroğlu birer hizmet Ödülü Nefi Demirci’ye takdim ettiler. Ayrıca Türkmeneli Vakfı ile İş adamı Emin Taha Birer Çiçek göndererek duygularını ifade ettiler. Öte yandan Büyük Birlik Partisi Başkanı Mustafa Desteci ve Türkiye Kamu-Sen Başkanı Önder Kahveci birer kutlama telgrafıyla Nefi Demirci’yi kutladılar.

Program sonunda Demirci ailesi adına Nefi Demirci’nin yeğeni Güçlü Demirci kısa bir konuşma yaparak, bu etkinlikte emeği geçen her kesi teşekkür etti. Toplu bir fotoğraflar sonrası Nefi Demirci basılan kitabını katılımcılara imzaladı.