Türkmen Mücadeleci Hidayet Arslan Beg Ankara’da Anıldı

Aybeniz Küzeci-Ankara/ Türkmen Mücadeleci Hidayet Arslan Beg vefatının 60. Yıldönümünde Ankara’da anıldı.  Türkmen Kuruluşları, Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilciği, Türkmeneli İşbirliği ve Kültür Vakfı, Türkmeneli Kültür Merkezi, Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Ankara Şubesi, Kerkük Kültür Derneği ve Irak Türkleri Öğrenci ve Gençler Birliği’nin desteğiyle Arslan ailesi tarafından Ankara İçkale Otelinde “Anma Toplantısı” düzenlendi.

Toplantıya Türkiye’de faaliyet gösteren Türkmen Kurum ve kuruluş başkanları, STK temsilcileri ve Ankara’da yaşayan Türkmenler ve Türkmen dostları katıldı. Ayrıca Milli Düşünce Merkezi Başkanı E. Bakan Sadi Somuncuoğlu ve Tokatlılar Derneği Başkanı İbrahim Ocak, Suriye Türkmen Hareketi Başkanı Abdülkerim Ağa ve Azerbaycanlı Mücadeleci Prof. Dr. Hanım Halilova katıldı.

Anma programı, Hac Cevdet Türkmemed’in Kuran’ı Kerimden ayetler okuyarak başladı. Ardından Saygı duruşu, İstiklal Marşı ile Türkmeneli Marşı okundu. Açış konuşmasını Dr. Muzaffer Arslan yaptıktan sonra kışı bir görüntülü sunum ile Hidayet Arslan Beg’in hayatı Dr. Şemsettin Küzeci tarafından anlatıldı.

Protokol konuşmalarında Türkmenleri hiçbir zaman yalnız bırakmayan e. Bakan Sadi Somuncuoğlu, Türkmeneli İşbirliği ve Kültür Vakfı Başkanı Fatih Türkcan ve Türkmeneli Kültür Merekzi Başkanı Dr. Mustafa Ziya birer konuşma yaparak, merhum Hidayet Arslan Beg’in Türkmen milli hareketindeki faaliyetlerine ve toplum üzerindeki etkisinden bahsettiler.

Etkinlik Hidayet Arslan Beg ile ilgili bir panel ile devam etti. Konuşmacılar; Av. Habib Hürmüzlü, Dr. Cüneyt Mengü ve Dr. Muzaffer Arslan, Hidayet Beg’in hayat serüvenini anlattılar, milli mücadelesini ve ölümü hakkında detaylı bilgiler aktardılar. Dr. Muzaffer Arslan ise, Dr. Nefi Demirci’nin yazmış olduğu yazısını okudu. Panelin sonunda her üç konuşmacı Türkmen milli davasının nereye gittiğini ve Türkmen toplumunun nasıl hareket edeceğinin reçetesinin üzerinde hem fikir olduklarını sözlerini noktaladılar.

Programın sonunda Şair Nesrin Erbil önce merhumun oğlu toplantıya katılamadığı için gönderdiği yazıyı Nesrin Erbil okudu. Ardından da Hidayet Arslan Beyin anısına kaleme aldığı başlıklı şiirini seslendirdi.

Son konuşmacı Türkmen iş adamı Nevzat Avcı, o dönemi birebir yaşayan biri olarak Hidayet Arslan’ın mücadelesini ve ölümü ile ilgili ilk kez olarak önemli bilgiler verdi. Toplantında Türkmen Mücadeleci Hidayet Arslan Beg ile ilgili Dr. Şemsettin Küzeci tarafından hazırlanan kitap tüm katılımcılara dağıtıldı.