Türkmeneli Gazetesi 24 Yaşında

Türkmeneli Gazetesi 24 Yaşında

Dr. Şemsettin Küzeci

Irak Türkmen Cephesi hal lisanı olan Türkmeneli Gazetesi 24 yaşına ayakbastı. 24 Haziran 1994 yılında Erbil’de yayın hayatına başlayan Türkmeneli bugüne kadar çok badireler atlattı. Hele hele Erbil’de Kürt idaresi altında 2003’e kadar yayın yaptığı yıllar bölge şartları Türkmenlere karşı uygulanan politikalar karşısında var gücüyle direnmiştir. 1994-2003 yılları arasında Erbil’de Türkmen kardeşlerimiz tarafından çıkarılan bu gazete gerçekten de büyük bir mücadelenin göstergesidir. O gün o arkadaşlar  canlarını hiçe sayarak gazetenin haftalık çıkmasına vesile oldular. O döne gazetede görev alan tüm dostlarımız birer kahraman misali dimdik ayakta durdular. Geçmişte onlar olmasaydı bugün bu gazete olamazdı. Geçmişteki şartlar çok çok zor şartlar idi. Tümünü en içten duygularımla saygıyla selamlıyorum.

2003- 2016 yılları arasında Türkmeneli gazetesi farklı farklı kadroyla ayakta durmaya çalıştı. Kerkük ve Türkmen bölgelerinde varlığını gösterip Kardaşlık ve Yurt gazetesinden sonra 3. en süreli yayın olarak adını altın harflerle tarihe yazdı. Gazetenin içeriği konusunda her ne kadar eleştiriler varsa da ancak bölge şartları bu gibi yayın politikasına müsaade ediyor. Mütevazı bir kadro ile Arapça ve Türkçe yayınlanan gazete arşiv konularının yerine  güncel konulara yer verirse daha da makbule geçer. Bir de her sayıda bir şahsiyetler (siyasetçi, Sanatçı, Sivil Toplum Örgütü Başkan ve ya üyeleri, Kadın ve genç teşkilatlardan biriyle) röportaj yapılırsa daha da ilgi çekeceğine inanıyorum.

1997-2003 Yılları arasında ITC Türkiye Temsilciliğince Türkmeneli gazetesi başta Türkiye olmak üzere Azerbaycan, İran, Mısır, Avrupa, ABD, Kanada ve Avustralya’ya kadar dağıtılırdı. Bugün gazetemiz yalnız Türkmeneli sınırları içerisinde okunuyor. Ancak Internet üzerinden bazı Türkmen web siteleri bu eksikliği tamamlıyor. Gazetenin yayınladığı PDF dosyasında dijital ortamda da okunuyor.

24 Yaşına ayak basan gazetemizin kadrosuna yürekten selam ve teşekkürler ederiz ki, Türkmen varlığını ayakta tutmaya çalışıyor. Her ne kadar bir siyasi partinin yayın organı ise de tüm Türkmenelinin sesi olarak yayın yapmaktadır. Nice yıllara…