Uluslararası Dergi Fuarın 11’incisi İstanbul Sirkeci Garında düzenleniyor

Kerkük Gazetesi-Ankara/ Türkiye Dergiler Birliği’nin önemli bir kültür projesi olan “Uluslararası Dergi Fuar” bu yıl 11.’sini 8-12 Haziran 2022 tarihleri arasında Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı (TİKA)’nın desteğiyle İstanbul Sirkeci Garında düzenlenecek. “Eylül Fuarcılık” şirketi tarafından organize edilecek Fuar’da Türkiye Demir Yolları da ayrıca destek sağlayacaktır. Türkiye’den yaklaşık 400 derginin katılacağı Fuar’a bu yıl Dünya İletişimciler Birliği’nin katkılarıyla Türk dünyası, Ortadoğu, Avrupa’da yaklaşık 30 ülke 450 muhtelif dillerde dergiler katılacaktır. Bu ülkelerden; Türk dünyasından, Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, KKTC ve Türk Akraba Topluluklarından: Gagauzya (Moldova), Ufa (Başkurdistan), Kırım (Ukrayna), Tataristan, Uygur Türkleri (Doğu Türkistan). Balkanlardan; Bulgaristan, Kosova, Romanya, K. Makedonya, Ayrıca Ortadoğu’dan Mısır, Birleşik Arap Emirliği (Dubayı), Filistin, Türkmeneli (Irak), Güney Azerbaycan (İran) ve Avrupa’dan (Hollanda) ülkelerinden 30 civarında dergi katılacağını bildirdi.

Dünya’da halklar arasındaki iletişimi teşvik etme amacıyla yapılacak olan Fuar’da Medya, İletişim, Kültür, Sanat etkinliklerinin yanı sora panel ve söyleşiler programda yer almaktadır.

Türkiye Dergiler Birliği Başkanı Fatih Bayhan “Fuar, katılımcı ülkelerdeki farklı kültürel destinasyonları öne çıkarmayı, okuyucuların ve insanlar arasında topluca okuma ve okumanın önemi konusunda bilinçlendirilmesini amaçlıyor ve halklar arasındaki iletişimi artırmaktır.” Dedi. Beyhan, “Uluslararası Dergi Fuarı, toplumun yüksek ve asil hedeflerinden biri olan gazetecilik sektörünü güçlendirmek ve gerçek kavramlarını pekiştirmek amacıyla Türkiye’deki ve dünyadaki tüm dergi yayıncılarının buluştuğu bir platformdur. Türk Dünyası, Ortadoğu, Balkanlar ve Türkçe konuşulan ülkelerde dergilerin durumu, ilerleme ve gelişme yolları hakkında seminerlerin düzenlenmesi ve Fuara katılan dergilerin onurlandırılması için bir kapanış töreni düzenlenmesi, sergi programları dahilinde planlanmıştır.

Öte yandan Fuarın Yurtdışı ayağını oluşturan Dünya İletişimciler Birliği Başkanı Dr. Şemsettin Küzeci Fuarla ilgili şunları kaydetti; “Uluslararası Dergiler Fuarı başlangıçta 15’e yakın dergi ile lansmanı yapılan 9 yıldır dünyanın ilk ve tek Dergi fuarıdır. Bu yıl 30’a yakın ülkenin katılacağını temin etmeye gayret ettik. Türkiye Dergiler Birliği’nin bu önemli projesine birlikte hareket etmemiz projeye destek vermemiz bizim için önemli bir işbirliğidir”. Diyerek sözlerine Fuara yurtdışından katılan dergilerin adların sıraladı:

(Bayatı-Ulduz (Azerbaycan), JETİGEN (Kırgızistan), ABAI(Kazakistan), İCAT DÜNYASI(Özbekistan), TOY (Çuvaşistan, Tatar Dergileri (Tataristan), AGIDEL ve VATANDASH (Başkurdistan), NENKECAN(Kırım-Ukrayna), UFUK ve BAHÇE (K. Makedonya), GUGUŞÇUK ve AYNA DERGİSİ (Gagauzya-Moldova), HAKSES(Romanya), BULGARİSTANI YAŞA ve TÜRK YOLU ve BULGARİSTANI YAŞA (BULGARİSTAN), TURNALAR(KKTC), DOĞU TÜRKİSTAN DERGİLER (Uygur Türkleri), VARLIQ (G. Azerbaycan-İran), TEBA ÇOCUK DERGİSİ- MAVİ DERGİ, TÜRKMEN YAZARI, KARDAŞLIK, TÜRKMENELİ ve KERKÜK DERGİLERİ (Türkmeneli-Irak), EL- MISRİYYE (Mısır), ASVAK (Dubayı), İDARE VE SİYASET(Filistin), İSLAM TİMES ve Grup Dergi (Hollanda)…

  1. Uluslararası Dergi Fuarı, Türkiye Hükümeti, Siyasi Partiler yetkilileri ve İstanbul İlçe belediyelerinin ciddi destek vereceklerini açıkladılar.