Valera Hayrapetyan: “Karabağ benim toprağım değil! Savaş alanından kaçtım!

Valera Hayrapetyan: “Karabağ benim toprağım değil! Savaş alanından kaçtım! ” – VİDEO “Ermeni halkına sesleniyorum. Kardeşlerim, bize ait olmayan topraklar için savaşmaya gerek yok.”
Day.Az’ın haberine göre, Azerbaycan ordusu tarafından esir alınan Valera Ashotoviç Hayrapetyan, Ermeni halkına hitabında bunu söyledi.
Hayrapetyan Hankendi’li olduğunu, 1997’de orada doğduğunu anlattı: “Hizmete 2014’te başladım ve 2016’da bitirdim. Bunca zaman hizmetten sonra, ülkede neler olup bittiğini görünce, bizi nasıl kandırdıklarını anlayarak karar verdim. Ailemle birlikte Moskova’ya taşındım ve orada yaşadım. Moskova’da depoda yükleyici olarak çalıştım. 1 Eylül’de vizeyi uzatmak için Hankendi’ye geldim ve bu dönemde Karabağ’da çatışmalar başladı. Karabağ’ın Ermenistan toprağı olmadığını anladığım için Azerbaycan topraklarında savaşa gitmek istemedim 28 Eylül’de bana celp gönderdiler, askerlik siciline gitmem gerekti ama reddettim, hiçbir yere gitmedim.
Bir gün sonra 29 Eylül’de makineli tüfekle silahlanmış iki kişi, bir de bir subay 3 kişi bana geldi. Bu memur beni hizmete çağırdıklarını, harekete geçtiklerini ve reddedersem hemen hapse atacaklarını söyledi. Onlarla gittim, yaklaşık 40 kişiydik. Her şeyi aynı anda dağıttılar ve iki askeri aracı seferber ettiler. Onlara “nereye gidiyoruz?” – diye sordum. Cepheye gitmeyeceğimi ve savaşmayacağımı söyledim. “Dövüşmeyeceksin, 3-4 gün 3. sırada oturacaksın, sonra senin yerini alacaklar ve tekrar Hankendi’ye geleceksin” dediler. Tamam dedim. Sonra iki araba insanlarla doldu ve Hadrut’un önünden doğruca ön cepheye gittik. Memurumuz geldi ve geri çekilmemiz gerektiğini söyledi. Geri çekildik. Orada yaklaşık 400 kişi vardı, onları farklı yollara dağıttılar ve gönderdiler. Ateş altında kaldığımız Füzuli’ye doğru yürüdük. Hemen sola koştum, savaşmak için gelmediğimi anladım. Bu yüzden benim için tek bir şey kaldı: mermilerden, savaştan kaçmak. Ve kaçtım, 8 kişi yanıma geldi, 9 kişi olduk, nereye gittiğimizi bilmeden ve bundan sonra ne yapacağımızı bilmeden dağlarda yürümeye başladık. Ertesi gün sabah erkenden uyandım ve Azerbaycan askerlerinin sesini duydum, birşeyler söylüyorlardı. Savaşmak istemiyoruz dedik çünkü burası bizim toprağımız değil, buraya savaşmaya gelmedik. Buraya zorla getirildik. Şimdi biz de hiçbir şey yapmak istemiyoruz, sadece pes edip yaşamak istiyoruz. Savaş istemiyoruz, sadece yaşamak istiyoruz. Onlara birer birer gitmeye başladık, bizi aldılar ve şimdi her şeyin daha iyi gittiğini düşünüyorum. ”
Ermeni halkına çağrıda bulunan Ermeni savaş esiri Hayrapetyan, çocuklarını savaşa göndermemelerini istedi: “Oğullarınızı ve kocalarınızı oraya savaşa göndermemelisiniz, özellikle de ölebilirler. Karabağ’da yaşayabilirsiniz, Ermenistan’a gitmenize gerek yok. Karabağ’da yaşamak isteyen bir kişi, Azerbaycan’ın bir parçası olarak Karabağ’da yaşayabilir. Azerbaycanlıların ve Ermenilerin aynı mahallede yaşadığı o günlerde olduğu gibi, uzun zaman önce olduğu gibi herşey iyi olacak. Ben şimdi esaret altındayım, bana çok iyi davranıyorlar. Bu temyizi gördükten sonra, size itiraz etmek ve bunun hakkında düşünmeniz gerektiğini söylemek istiyorum, anlamanız gerekiyor. Sadece bu kadar çok insanın canını almamalısınız. Öldürmemelisiniz.”