YAFEM 15. Türk Dünyası Gazeteciler Buluşması Yalova’da Gerçekleşti

24.Türk Boyları Kültür Şöleni ve

YAFEM 15. Türk Dünyası Gazeteciler Buluşması Yalova’da Gerçekleşti

Dr. Şemsettin Küzeci

Yalova Folklor Eğitim Merkezi Gençlik ve Spor Kulübü Derneği (YAFEM) tarafından bu yıl 24’üncüsü düzenlenen “Türk Boyları Kültür Şöleni” etkinlikleri kapsamında 15. Türk Dünyası Gazeteciler Buluşması 16-19 Temmuz 2021 tarihleri arasında, Covid-19 Pandemi kurallarına uygun olarak yüz yüze ve çevrim içi olarak, Türkiye, Azerbaycan, Tataristan, Türkmenistan, Afganistan, Türkmeneli-Irak, Suriye Türkmenleri, Kosova, K. Makedonya, Kırım Tatar, Doğu Türkistan (Uygur Türkleri) ve Batı Trakya, toplam 12 ülkeden 30 gazetecinin katılımıyla Yalova’da gerçekleşmiştir.

YAFEM 24. Türk Boyları Kültür Şöleni

24.Türk Boyları Kültür Şöleni kapsamında Yalova’da gerçekleştirilen Festivale katılan; Saha-Yakutya, Kabardin-Balkar, Kırgızistan, Kuzey Osetya (Alanya), Bosna Hersek, Vladikavkaz (Rusya), Astrahan (Rusya), Çeçenistan, Doğu Türkistan. Grup olarak. Makedonya, Kosova, Romanya, Kırım, Tataristan, Başkurdistan delegasyonu ülke ve bölge ekipleri bayrakları Yalova’da ile kortej yürüyüş yaptılar. Daha Sonra da Yalova Barış Manço Açık Hava Tiyatrosu’nda Açılış Galasında birbirinden güzel konserler ve dans faaliyetleri sundular. 4 gün boyunca da faaliyetler devam etti.

TÜRKSOY’un “Fotoğraf Sergisi”

24.Türk Boyları Kültür Şöleni açılışı, TÜRKSOY’un “Bağımsızlıklarının 30. Yılında Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan” Ülkelerinin “Fotoğraf Sergisi” 16 Temmuz 2021 tarihinde Yalova’da açıldı. Serginin açılışı Yalova İl Kültür ve Turizm Müdürü Şeref TALİ, TÜRKSOY Genel Müdür yardımcısı Bilal ÇAKICI, Teşkilatı Genel Sekreterliği Daire Başkanı Sancar MÜLAZIMOĞLU, MHP Yalova il başkanı Namık ÖZ, YAFEM Başkanı Özer KOYUNCU ve Türk dünyasından gelen gazeteciler tarafından yapıldı.

YAFEM 15. Türk Dünyası Gazeteciler Buluşması

“Türk Boyları Kültür Şöleni” kapsamında 15. Türk Dünyası Gazeteciler 17, 18 ve 19 Temmuz tarihlerinde gerçekleşti. Gazeteciler buluşmasının selamlama konuşmasını, YAFEM adına Muhsin SEVENCAN yaptı. Ardından da protokol konuşmalarını sırasıyla; Yalova Belediye Başkan Vekili Mustafa TUTUK, İl Genel Meclis başkanı Hasan SOYGÜZEL, Kuzey Makedonya Türk Hareket Partisi Genel Başkanı ve Milletvekili Enes İBRAHİM, Kosova Demokratik Türk Partisi Genel Başkanı Levent BUȘ, Mamuşa Belediye Başkanı Abdulhadi KRASİC ve Türk dünyasından gelen katılımcı basın mensupları selamlama konuşmaları ile devam etti. Protokol konuşmalarında Yalova Belediye Başkan Vekili Mustafa TUTUK; Gazetecilerin Yalova’da toplanması bizler için önem arz eden bir çalışmadır. Elbette ki, etkinliğimizin geneline ivme katacaktır. Dedi. Yalova İl Genel Meclis başkanı Hasan SOYGÜZEL ise, YAFEM’in bu çalışması gerçekten de Yalova’mıza değer katacaktır. Bugüne kadar yapmış oldukları etkinlikler Yalova için artı puan toplamasına neden olmuştur. Yalova’nın tanıtılması ve farklı kültürlerle entegre etmesi ciddi bir adımdır. Gelecek yıl daha geniş kapsamlı bir şekilde etkinliklere destek olacağız ifadesini kullandı.

Programa çevrimiçi olarak katılan Ak Parti Yalova Milletvekili Ahmet BÜYÜKGÜMÜŞ yaptığı konuşmada toplantının önemine ve YAFEM’in çalışmalarına değindi. Ayrıca Türk Dünyasında yaşanan gelişmeleri anlatarak, katılımcı gazetecilere başarılar diledi.

 Türk Dünyası Sorunları Masaya Yatırıldı

Yalova’da 3 gün süren gazeteciler buluşmasında; Avrupa Ülkelerinde Türkiye’ye karşı yapılan ırkçı saldırılar ve İslamofobi ile Türkofobi konusunu AKP Milletvekili Ahmet BÜYÜKGÜMÜŞ, Balkanlarda yaşayan Tür Azınlıklarının sorunlarını K. Makedonya Milletvekili Enes İbrahim, Türk Devletlerinde FETÖ Terör Örgütünün varlığına son verilmesi konusu Murat TOYLU, Türk dünyasında Ortak İletişim dili Salih Göktöre ÇAM ve Dilek Yılmaz ÇAM, Tataristan’daki son gelişmeleri Gazeteci Nail Nabiuullah, Batı Trakya Türklerinin son durumu Abdulhalim DEDE,  Doğu Türkistan’da yaşanan İnsan Hakları İhlalleri İpar Uygur ve İsmail Cengiz, Afganistan’daki son gelişmeler Mustafa Kemal Mahdum, Nasın Ahmet Özbekoğlu, Settar Yavuz, Kırım İşgali, Karabağ’da yeni sürecin Türkiye ve Türk Dünyası açısından değerlendirilmesi Ethem Sevin ve Irak-Suriye Türkmenlerinin durumu Dr. Şemsettin KÜZECİ ve Ahmet ALİ konuları katılımcı gazeteciler tarafından ele alındı.

Türk Dünyası Siyasetçilerin Gündemi Türkiye

15.Türk Dünyası Gazeteciler Buluşmasına bazı siyasilerde yüzyüze ve çevrim için katılarak duygu ve düşüncelerinin yanında ülkelerindeki gelişmelere değindiler. Ak Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, MHP Yalova İL Başkanı Namık ÖZ, Kuzey Makedonya Türk Hareket Partisi Genel Başkanı ve Milletvekili Enes İBRAHİM, Kosova Demokratik Türk Partisi Genel Başkanı Levent BUȘ, Mamuşa Belediye Başkanı Abdulhadi KRASİC, Kırım Tatar Milli Meclis Başkanı Çubarov, Azerbaycan’dan Siyasi Yazar Dernek Başkanı Fuat Hüseyinzade, Tarihçi Profesör s. Milletvekili Havva Memmedova, Milletvekili Melahat İbrahim Kızı, Milletvekili Sahip Aliyev ve Azerbaycanlı Gazeteci Ülker Ferman Kızı Azerbaycan’ın geri aldığı “Qarabağ” savaşının önemine ve bundan sonraki sürecine değindiler. Ayrıca, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkilere vurgu yaparak gelecekteki süreçte Türkiye’nin bölgede daha aktif olacağının zorunlu olduğunu dile getirdiler. Afganistan konusuna Afganistan e. Türkmen Şurası Başkanı ve e. Ser-i-Pul Şehri Valisi emekli Albay Kurban Murat Han, son gelişmeleri ele alarak Afganistan’ın Strateji konumunda ve Türkiye ile ilgili işbirliğine değindi.

 Türk Dünyası Gazeteciler Buluşması’nın Değerlendirmesi

YAFEM 15. Türk Dünyası Gazeteciler Buluşması oturumlarının sonunda Yazar Gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Araştırmacı Yazar Dr. Servet AVŞAR ve Avrasya Türk Definkileri Federasyonu ve Sürgündeki Doğu Türkistan Hükümeti Başbakanı İsmail CENGİZ ve Kerkük Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Dünya İletişimciler Derneği Genel Başkanı Dr. Şemsettin Küzeci ve Eğitimci, Tarihçi ve Yazar Muhsin SEVENCAN 3 gün boyunca gerçekleşen oturumlarda konu edilen konuşmaların son değerlendirilmesini yaptılar.

 Duayen Gazeteci Mustafa Kemal SALLI ve YAFEM Arşivi

YFEM’in düzenlediği tüm etkinlikleri fotoğraf makinesi ile çeken ve arşivleyeme “Önce Vatan” gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni duayen gazeteci Mustafa Kemal SALLI bu yılda hem YAFEM’in etkinliklerini hem de 15. Türk Dünyası Gazeteciler Buluşması çalışmalarını belgeledi. Önümüzdeki yıl gerçekleşecek 25. Türk Boyları Kültür Şöleni ve 16. Türk Dünyası Gazeteciler Buluşmasında “YAFEM Fotoğraf Sergisi”ni açacaklarını Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş anlaştıklarının müjdesini verdiler. Bekliyoruz…

 Yalova Belediye Başkan Mustafa TUTUK Gazetecileri ziyaret etti

15.Türk Dünyası Gazeteciler Buluşmasının açılışında hazır olan ve kapanışına da gelen Yalova Belediye Başkanı Mustafa TUTUK, toplantı sonrası YAFEM Başkanı Özer KOYUNCU ve YAFEM Yönetim Kurulu üyesi Fikret KIR ile gazetecilerle bir araya geldi. Tutuk, Yalova’nın her zaman kapısı sizlere açıktır. Her türlü projeye hazır olduklarını dile getirdi. YAFEM’in bu olumlu çalışmalarını takdirle karşıladıklarının altını çizen Mustafa TUTUK, YAFEM’in 25. Yılında 2022 yılında daha muhteşem bir etkinlikle kutlayacağız ve gelecek yıl gazetecilerin buluşmasını daha profesyonel bir şekilde yapacağız. İfadesine yer verdi. YAFEM Yöneticilerine TÜRKSOY’e ve tüm katılımcı gazeteciler teşekkür ederek sözlerini noktaladı.

 Teşekkürler Yalova ve YAFEM

Her düzenli olarak gerçekleştirilen Türk Boyları Kültür Şöleni ve Türk Dünyası Gazeteciler Buluşması’nda Yalova Valiliği, Yalova Belediyesi, Yalova Özel İl İdaresi ile Yalova Ticaret Odası kurum ve kuruluşlarının desteği takdire şayandır. Özellikle de Yalova Belediyesi her konuda desteğini esirgemeden Yalova’nın tanıtımı ve misafirleri için seferber olmuştur. Teşekkürler Yalova Teşekkürler YAFEM…

YAFEM 15. Türk Dünyası Gazeteciler Buluşması “Sonuç Bildirgesi”

16-19 Temmuz 2021 tarihleri arasında gerçekleşen Türk Dünyası Gazeteciler Buluşması sonuç Bildirgesi 16 Maddeden oluşan bir “Sonuç Bildirgesi” katılımcı gazetecilerin oy birliğiyle kabul edildi.

 

Previous articleTürk Kızılay Irak’ta 50 Bin Aileye Kurban Eti Dağıtacak
Next articleBaşbakan Kazımi, ABD Askerlerinin Ülkeden Çekilme Tarihine İlişkin Nihai Takvim Hakkında Biden ile Görüşecek
Dr. ŞEMSETTİN KÜZECİ Araştırmacı, eğitimci, gazeteci, şair, yazar Şemsettin Küzeci; 1965 yılında Kerkük’te doğdu. 1989 yılında Musul Üniversitesinden mezun oldu. 5 Yıl Kerkük’te lise öğretmenliği yaptı (1992-1996). Kerkük Televizyonu, Bağdat Türkmence radyosunda “gençlik ve spor” programları hazırlayıp sundu (1992-1995). Yazılarını Bağdat’ta Türkçe yayınlanan “Yurt” gazetesi, “Kardeşlik ve Birlik Sesi” dergilerinde yayınladı. 1993 yılında Irak rejimi tarafından tutuklandı. Üç ay Tikrit muhaberatında kaldıktan sonra serbest bırakıldı. 2015 yılında Musalla Lisesinde Lise öğretmeni olarak çalıştığı mesleğinde kendi isteği üzerinde Kerkük’te emekliye ayrıldı. 1996 yılında siyasi nedenlerden dolayı Irak’ı terk ederek Türkiye’ye yerleşti. 1999 yılında Irak Türkmen Cephesi Türkiye temsilciliğinde Basın Yayın ve Enformasyon Şube Müdürü olarak çalıştı (1999-2003). Kerkük Gazetesi'nin Türkiye temsilciliği ve Türkmeneli TV’de muhabir, programcılığı ve haber müdürü olarak çalıştı (2005-2009). 2008 yılında “Irak Basın Tarihi” üzerine Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV ve Sinema bölümünde “Osmanlı’dan Günümüze Irak’ta Basın Tarihi” konulu yüksek lisansını ve 2010 yılında Hollanda'da Global Lahey Üniversitesinde “Irak Televizyonları” üzerine doktorasını yaptı. 2009-2019 yılları arasında Türkmeneli Vakfı Kültür Merkezi'nde Basın ve Kültür Müdürü, 4 Şubat 2019 ile 14 Temmuz 2020 tarihleri arasında (ORSAM) Ortadoğu Araştırmaları Merkezi’nde Türkmen ve Medya uzmanı olarak görev yaptı. 16 Temmuz 2020 tarihinden beri Türkmeneli Vakfı Başkanlığından basın danışmanı olarak görev yapmaktadır. Sürekli basın kartı sahibi olan Küzeci, aynı zamanda Kerkük Gazetesi genel yayın yönetmeni ve Türkiye temsilcisi görevini sürdürmektedir. 2020 yılından beri Türkiye Yazarlar Birliği Ankara Şb. Yönetim kurlu üyesidir. Irak Türklerini; Türkiye, Türk dünyası ve uluslararası faaliyetlerinde gerçekleşen onlarca kongre, kurultay, konferans, bilgi şöleni ve toplantılarda temsil etti. 400’ye yakın uluslararası hizmet, takdir, teşekkür, onur belgesi, plaket ve ödül almıştır. 2006’da Irak, Azerbaycan ve Türkiye ile ilgili yapmış olduğu ilmî ve edebî çalışmalarından dolayı, Azerbaycan’da VEKTOR Uluslararası İlim Merkezi tarafından kendisine “Fahrî Doktora” Payesi verildi. 2022 yılında da Türk Dünyası Akademisi tarafından kendisine “Fahri Profesörlük” Unvanı verildi. Küzeci’nin bazı eserleri ve yazıları Arapça, Azerbaycan Türkçesi, İngilizce ve Rus, Özbek, Kazak dillerine tercüme edilmiştir. Basılmış 60 adet eserinden bazıları; Suçum Türk Olmaktır, Kerkük şairleri, Irak Basın Tarihi, Türkmeneli Edebiyatı, İçimizdeki Kerkük, Kerkük Soykırımları, Kerkük’ün Mili Şairi Mehmet İzzet Hattat, Kerkük’ün Efsane Sesi Abdülvahit Küzeci, Nevruz Çiçekleri (Türk Dünyası Kadın Şairleri), Ortadoğu’da Türk Katliamları, Sinan Sait, Türkmen Milli Takımı, Şehit Hüseyin Demirci (Tembel Abbas), Sarmaşık Duygular, Osmanlıdan Günümüze Irak’ta Türkçe Dergiler, Kerkük’ten Azerbaycan’a, Horyatlarım, Kerkük Katliamı, Telaferli Felekoğlu, Kerkük’ten Sesleniş, İçimizdeki Kerkük, Telafer Şairleri… İletişim: www.skuzeci.com skuzeci@gmail.com (+90) 533 255 26 60